Ugrás a tartalomhoz

Jézus Szíve Búcsú és Körmenet (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Mezőkövesd legnagyobb egyházi ünnepét, a Jézus Szíve Búcsút és Körmenetet idén június 15-17. rendezték meg.

A programsorozat egy rendhagyó eseménnyel kezdődött, mert péntek este a szentmise után gyertyás körmenetet tartottak a Kavicsos-tóhoz, ahol a mintegy 900 gyertyával feldíszített 28x14 méteres kereszt mellett tartottak csendes imát a város családjaiért.
Az ünnep szombat délután az Egyházmegyei Családtalálkozóval folytatódott, ahol a központi téma a megbocsájtás volt. Az egri vendégkórus szereplése után dr. Berkes László plébános tartott előadást a Megbocsájtás fontosságáról. A családtalálkozót záró, búcsúi előesti szentmiséjét dr. Ternyák Csaba, egri érsek celebrálta, aki szentbeszédében a családok fontosságáról, Jézus Szentséges Szívéről prédikált.
Vasárnap reggel pedig újra a Búcsúi nagy kereszté lett a főszerep, amelyet ez alkalommal 400 láda virággal díszítettek fel úgy, hogy a kereszt közepén Jézus Szívét formálták meg a virágokból. A feldíszített keresztet ezt követően dr. Berkes László megáldotta és visszahúzták a tó közepére.
A délelőtt során folyamatosan kezdett megtelni a Jézus Szíve templom előtti terület, s mikorra elérkezett a Szív-Búcsú ünnepi szentmise ideje, már sok, több száz hívő gyűlt össze. Az szentmise főcelebránsa dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök volt. Dr. Pápai Lajos beszédének központi témája a Hit éve volt, hogy a hit, a vallás ne csak szokás, hanem valódi, igazságon alapuló meggyőződés legyen. A megyéspüspök kiemelte, hogy nem elég hinni Istenben, hanem az ő tanításainak megfelelően kell leélni életünket.
A szentmise után az Oltáriszentséggel nagy körmenetet tettek a Kavicsos-tó körül. Olyan sokan eljöttek a Szívbúcsú ünnepére, hogy a menet szinte körbeérte az egész tavat.

Kapcsolódó hírek