Szechenyi 2020
Szechenyi 2020
hu en de pl
ma 2023. május 30. (kedd) 09:07 Janka, Zsanett névnapja van
 
Három évtized a fazekasság jegyében (videóval frissítve)

Három évtized fazekas munkásságát, termését mutatja be Fehér Tibor fazekas kiállítása, amely június 22-én nyílt meg a II. Matyó Expo és Fesztivál keretében a Matyó Múzeumban.


Fehér Tibor több mint 30 éve döntött úgy, hogy a kézműves mesterségek közül a fazekasságot választja, mert ehhez mind fizikai, mind szellemi munkára is szükség van. Az évtizedek alatt a szakma iránti alázatának, a kitartó munkájának eredményeképpen az Észak-Magyarország, de mondhatni az ország kiemelkedő népi iparművészévé nőtte ki magát. Ma már mondhatni – és nem csak szakmai körökben –, hogy unikumnak számít, ha valaki Fehér Tibor által készített fazekas termék tulajdonosa.
A három évtized alatt számos kiállításon szerepelt munkáival, jelentős szakmai elismerésekben részesült, amelyek mind-mind csak előrevitték az úton, arra sarkalták, hogy még termékenyebb legyen. Alkotásaira az alapos kidolgozottság, a változatos, de mégis a hagyományokból táplálkozó motívumkincs jellemző.
Június 22-én délután e 30 év kincseiből mutattak be összeállítást, válogatást a Matyó Múzeumban berendezett kiállításon.
A tárlatmegnyitón elsőként dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntötte a megjelenteket, méltatta Fehér Tibor munkásságát.
„Fehér Tibor munkái a fazekasmesterség remekei” – ezt már Csupor István, a Néprajzi Múzeum főmuzeológusa mondta megnyitó beszédében. A szakember kiemelte, hogy Fehér Tibor tevékenysége, szakmaszeretete, alkotásainak kidolgozottsága példaértékű lehet a ma tevékenykedő népművészek, népi iparművészek, illetve fazekasok előtt.
Az ünnepségen a Matyó Néptáncegyüttes szólótáncosai is közreműködtek, akik a Matyó Népművészeti Egyesület nevében tánccal köszöntötték Fehér Tibort. A kiállítás október 15-ig tekinthető meg a Matyó Múzeumban.


Kapcsolódó képek:Vissza

   A Zsóry gyógy- és
   egészségparkról bővebben:

 

 


Weboldalkészítés