Ugrás a tartalomhoz

Matyó Expo és Fesztivál (videókkal frissítve)

Mezőkövesd hírei

A hazai ízek, ízvilág volt a központi témája az immár második alkalommal megszervezett Matyó Expo és kiállításnak. A cégek, vállalatok mustráját június 22-24-én rendezték meg.

A tavalyi évben útnak induló kezdeményezésként 2012-ben kiállítók foglalták el a Városi Sportcsarnokot a Matyó Expo és Fesztivál keretében, hogy bemutathassák termékeiket, szolgáltatásaikat az érdeklődőknek.
Ebben az esztendőben is mintegy 50-80 cég, vállalat mutatta be kínálatát. Idén a központi szerep a hazai ízeké volt, így több standon kóstolhattak az érdeklődők hazai kolbászt, hústermékeket, magyar borokat.
A hazai ízvilágot felvonultató standok mellett háztartási gépeket, játékokat, bútorokat, textileket kínáló cégek is bemutatták portékájukat.
Az idei kiállítás is sikeresnek mondható, hiszen szép számban voltak kíváncsiak az expora, talán elmondható, hogy többen látogattak el a Sportcsarnokba, mint az előző esztendőben.
Idén is elismerték az Expo legjobbjait. A díjátadón dr. Fekete Zoltán polgármester mondott köszöntőt és adta át Mezőkövesd Város Különdíját az Érv Zrt. számára, aki egyben a rendezvény egyik fő támogatója.
A kiállítás díjazottjainak teljes névsorát a későbbiekben közöljük.

 

Zenei, szórakoztató programok a Matyó Expo és Fesztiválon

A hivatalos program, a kiállításmegnyitók, a díjátadások mellett könnyedebb programokkal is készültek a rendezvény szervezői a három napos fesztiválra.
Szombaton és vasárnap egész nap mezőgazdasági gépbemutatóval, gyermek játszóházzal, valamint kirakodóvásárral várták az érdeklődőket, a gyerekeket. Az egyik támogató, az OTP Bank Zrt. játékos sátrat állított fel, ahol óriás társasjátékkal, kirakóval játszhattak a gyerekek. Emellett a színpadon folyamatosan kulturális, zenés, táncos produkciót láthatott a közönség.
Szombat kora délután zumba bemutatón vehettek részt a mozogni vágyók, majd pedig a legkisebbeket a Tekergő Bábszínház szórakoztatta. A délután következő részében a fúvószenekaroké és a mazsoretteké lett a főszerep. Idén a hazai, mezőkövesdi fúvósok és táncosok mellett Egerből, Szihalomról, Emődről érkeztek vendégcsapatok, akik elsőként felvonultak a Szabadidőparkban, aztán pedig átvették a színpadot, ahol felváltva láthatta a közönség a mazsorettek produkcióit és hallgathatta meg a zenekarok játékát. A szombat estét Somló Tamás koncertje zárta, amelyre sokan kilátogattak, megtöltve a Szabadidőparkot.
Vasárnap is kora délután indult a program a zumba bemutatóval. Ezt követően a hagyományőrzésé lett a főszerep, hiszen a színpadon a Matyó Nagymama Klub, a Matyó Néptáncegyüttes, a Matyó Népi Együttes, valamint a gyermek néptánccsoport váltotta egymást. A programok során a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület, a Maszk Egyesület, valamint a Mezőkövesdi Hangstúdió Egyesület is bemutatkozott.
Ihos József humorista műsora után az este folyamán a könnyűzenéé volt a főszerep, hiszen olyan sztárok, tehetségek szórakoztatták az akkora már több százra duzzadt közönséget, mint Baricz Gergő, az Appril Projekt, Tóth Gabi, valamint Tarány Tamás.
A háromnapos rendezvényt a hagyományokhoz hűen tűzijáték zárta.

Gasztronómia a Matyó Expon és Fesztiválon

Főzőversenyt, pálinkamustrát és pogácsasütő versenyt szerveztek az idei, immár második alkalommal megrendezett Matyó Expo és Fesztiválon.

Június 23-án reggel Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára nyitotta meg a főzőversenyt, aki kiemelte, hogy a gasztronómiai témájú rendezvények mindig nagy sikert aratnak a településeken, megmozgatja az embereket. A főzőversenyen többségében matyó ételeket készítettek a versenyzők. Idén 9 csapat mérte össze tudását. Az esemény egyik leglátványosabb állomása a Matyó Kertbarát Klub és a Matyó Porta közös munkája, a 600 adagos töltött káposzta volt. A főzőverseny győztese a tardi hagyományőrzők csapata lett, akik babgulyást készítettek reszelttel. Emellett különdíjat adott át Tállai András államtitkár, valamint dr. Fekete Zoltán polgármester. A gasztronómiai megmérettetés díjazottjainak névsorát a későbbiekben közöljük.
Idén is megszervezték a pálinkamustrát, amelyre 82 pálinkát neveztek be. A nedűket szakmai zsűri értékelte. A pálinkakészítők munkáját elismerő oklevéllel, illetve bronz, ezüst, arany, kiemelt arany fokozattal díjazták, valamint 8 pálinka az Év Matyó Pálinkája címet is elnyerte. Emellett különdíjat adott át Tállai András államtitkár, valamint dr. Fekete Zoltán polgármester. A mustra díjazottjainak névsorát a későbbiekben közöljük.
A pogácsasütő versenyre idén nyolcan neveztek be, akik különböző ízesítéssel készítették el saját pogácsájukat. A díjazottak névsorát a későbbiekben közöljük.

Kapcsolódó hírek