Ugrás a tartalomhoz

Szent Lászlóra emlékeztek (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A hagyományokhoz híven ebben az esztendőben is megrendezték Szent László király ünnepét városunkban. A templom névadójának tiszteletére a Szent László Búcsú és Körmenettel rótták le kegyeletüket a hívek június 27-én.

Szent László király 1077-től 1095-ig uralkodott. Az ő nevéhez fűződik a magyar állam megszilárdítása, a hatalomért folytatott belviszályok megszüntetése. Uralkodása idején visszaverte az országra támadó kunokat, de hadjáratot vezetett többek között a cseh király ellen, valamint Lengyelországba Ulászló Hermann fejedelem támogatására. Szent László elévülhetetlen érdemeket szerzett a római katolikus vallás elterjesztésében. Nevéhez fűződik többek között a somogyvári apátság és a zágrábi püspökség megalapítása, továbbá az első magyarországi szentek avatása. Szent László élete végéig tanúbizonyságot tett hitéről és hirdette a római katolikus keresztény vallás gyakorlásának fontosságát.

Az uralkodó tiszteletére megrendezett ünnepség a Szent László templomban Szentmisével kezdődött. A nagyszabású eseményen az Egri Főegyházmegye képviselő-testülete és a Szent László Egyházközség vezetői és tagjai mellett részt vett többek között Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, dr. Fekete Zoltán polgármester, továbbá a képviselő-testület tagjai. Az ünnepi Szentmisét Czibere Zsolt atya celebrálta, akit Ternyák Csaba érsek szentelt pappá az egri Bazilikában június 23-án. Az első miséjét tartó atya többek között Szent László király életét és az uralkodó szellemiségének napjainkra gyakorolt hatását méltatta. A Szentmisét követően zarándoklattal folytatódott a Szent László Búcsú és Körmenet. A menetet alkotó több száz zarándok az elmúlt évekhez hasonlóan a Varga Pál út, Gaál István út, Mátyás király útvonalon rótta le kegyeletét Szent László király emléke előtt.

Kapcsolódó hírek