Ugrás a tartalomhoz

Lakása elől tulajdonította el a fűnyírót, majd bozótvágó késsel fenyegetőzött

Mezőkövesd hírei

A Tiszavalki Önkormányzat tulajdonát képező fűnyíróval dolgozott a település közterületén egy közfoglalkoztatási jogviszonyban lévő alkalmazott. Munkája során megszomjazott, ezért pár percre az egyik családi ház előtt hagyva munkagépét elment, hogy folyadékot vegyen magához.

Mikor visszatért, a fűnyírót nem találta. Az akkor még ismeretlen elkövető 163.500 Ft kárt okozott tettével az önkormányzatnak.
A Mezőkeresztesi Rendőrőrsről helyszínre érkező rendőrök adatgyűjtése és tanú felkutatási munkája eredményes volt, így már másnap, július 6-án megjelentek a feltételezett elkövető lakásánál házkutatás foganatosítására. A hivatalos közeg többszöri csengetésére, sőt a szolgálati gépjármű hangjelzésére sem nyitott ajtót a tulajdonos, aki lakásában nyitott ablak mellett nézte a televíziót. A rendőrök a település polgármesterének jelenlétében hatoltak át a kerítésen, s kopogtattak a bejárati ajtón, mire megjelent B.Z. 59 éves helyi lakosú férfi szemmel láthatóan ittas állapotban, és felháborodva sérelmezte a rendőrök jelenlétét. Nevezettel ismertetve lett a házkutatás ténye, mire B.Z. kijelentette, hogy nála biztosan nincs a bűncselekmény során eltulajdonított munkagép, nyugodtan nézzenek szét, akár a padláson is. Pechére a rendőrök alaposan végezték szolgálati feladataikat, s a keresett fűnyíró az udvar külön álló pincéjében feltalálásra került. Ettől kezdve a gyanúsított nem válaszolt a feltett kérdésekre, sőt gúnyolódó magatartást vett fel. A hatóság emberei közölték vele, hogy a bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt előállítására intézkednek, ezért hiányos öltözetére való tekintettel felszólították, hogy öltözzön fel és vegye magához személyi iratait. Ezt követően a bejáratot biztosító rendőr B.Z. hangos szavára lett figyelmes, amint azt mondja: „Megöllek!”.  Mint kiderült, a gyanúsított az őt kísérő rendőrre fogta a nappaliban lévő bozótvágó kést, azonban a rendőr szolgálati lőfegyverének elővétele, s a szóváltásra nappaliba érkező biztosító rendőr érkezése láttán letette azt. A gyanúsítottal szemben ellenállása miatt testi kényszert kellett alkalmazni, aki a rendőri intézkedés közben mindvégig mindent tagadott. Tagadta a veszélyes fenyegetést, a hivatalos személy elleni erőszak kísérletét, valamint a bűncselekmény elkövetését is. A rendőrök felé fordulva ismételgette: „Na és, ki látta?!”.
A gyanúsított bíróság elé állítására még aznap sor került. Gyorsított eljárás keretében a vagyon elleni bűncselekmény miatt a Mezőkövesdi Városi Bíróság 300.000 Ft jogerős pénzbüntetés megfizetésére kötelezte, míg a felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak kísérlet bűntette miatt az eljárást a Miskolci Nyomozó Ügyészség folytatja az elkövetővel szemben. Amennyiben megállapítható B.Z. bűnössége, úgy 5 évig terjedő szabadságvesztés kiszabására is számíthat.


Jogi háttér:
Btk.316.§.(1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.
 (2) bekezdése alapján, aki a lopást szabálysértési értékhatár alatti elkövetési értékre, de bűnszövetségben, vagy közveszély színhelyén, vagy dolog elleni erőszakkal (pl. betöréssel), vagy üzletszerűen, vagy még több más módon követi el, vétséget, vagyis bűncselekményt követ el.
Btk. 229. §. (1) Aki  a  hivatalos  személyt  vagy  a  külföldi  hivatalos  személyt  jogszerű  eljárásában erőszakkal  vagy  fenyegetéssel  akadályozza,  intézkedésre kényszeríti,  vagy  eljárása  alatt, illetőleg emiatt bántalmazza, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a hivatalos személy elleni erőszakot csoportosan vagy felfegyverkezve követik el.


Mezőkövesdi Rendőrkapitányság (J.)

Kapcsolódó hírek