Ugrás a tartalomhoz

Most a NAV ad számot

Mezőkövesd hírei

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2012. július 20-tól megkezdi a folyószámla-kivonatok és késedelmipótlék-értesítők kiküldését.

Az adóhatóság – mint „adófolyószámla-vezető” – október 31-ig tájékoztatja azokat az adózókat, akiknek több mint 1000 forint eltérés mutatkozik az egyenlegében, és azokat, akiknek a terhére a 2011. adóévre késedelmi pótlékot számított fel.
Az adóhatóság ezen többrétű szolgáltatásának keretében tájékoztatja az adózókat a folyószámlájukon könyvelt adatokról. Eltérés, probléma esetén egyeztetési lehetőséget is biztosít. Akár pénzt is lehet spórolni ezzel a szolgáltatással úgy, hogy a tartozás sorsát a lehető leghamarabb rendezi az adózó, hiszen az adófolyószámlán napról-napra „számítódik” a késedelmi pótlék.
Folyószámla-kivonatot csak az fog kapni, aki több mint 1000 forinttal tartozik, vagy akinek több mint 1000 forint túlfizetése van. Késedelmipótlék-értesítőt pedig csak az találhat majd a postaládájában, akinek a 2011. évre – aki fizetési kötelezettségét nem vagy késedelmesen teljesítette, s emiatt – késedelmi pótléka keletkezett. (Mindkét esetben az irányadó időpont az adófolyószámla 2011. december 31-ei állapota.) Az elektronikus bevallók sem kapnak postai értesítést az adóhatóságnál fennálló esetleges tartozásaikról, vagy túlfizetéseikről. ők az ügyfélkapus regisztrációt követően – a netes felületen – folyamatosan nyomon követhetik adófolyószámlájuk alakulását. Augusztus 6-tól pedig már megtekinthetik a megelőző évre vonatkozó késedelmipótlék-levezetésüket is.
Tavaly 1 millió 460 ezer adófolyószámláról küldött ki folyószámla-kivonatot és/vagy pótlékértesítőt az adóhatóság, 900 ezerről azért nem, mert a folyószámla „gazdája” elektronikus bevalló volt. Vagyis 2011-ben az adófolyószámlák 26%-án volt 1000 forintot elérő „egyenlőtlenség”, vagy számítódott rajta késedelmi pótlék.
A kivonat és/vagy pótlékértesítő átvétele után célszerű a magánszemélyeknek vagy gazdálkodóknak saját nyilvántartásuk adataival tételesen összevetni. Ha valaki eltérést tapasztal, észrevételt tehet az ügyfélszolgálatokon személyesen vagy írásban, amelyhez a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető „Folyószámla-kivonatra észrevétel” elnevezésű nyomtatvány nyújt segítséget.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Kapcsolódó hírek