Ugrás a tartalomhoz

Jelentéktelennek tűnő kötelezettség jelentős következményekkel

Mezőkövesd hírei

2012. január 1-jétől tovább bővült a NAV eszköztára a feketegazdaság és az adóelkerülés elleni küzdelemben.

Az adóregisztrációs eljárás és a fokozott adóhatósági felügyelet jogintézménye az újonnan alakuló, valamint az átalakulással, személyi változással érintett társaságokat érintik.

Ha az adóregisztrációs eljárás lefolytatásának eredményeként megtörténik az adószám megállapítása, vagy a változással összefüggő vizsgálat lezárul, az adóhatóság kockázatelemzési eljárást folytat le. Ennek során kérdőívet küldhet ki az adózó által végezni kívánt tevékenységhez szükséges személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek fennállásának ellenőrzése céljából.

A kérdőív kitöltésével kapcsolatos tudnivalókat - például annak következményét, ha a kérdőívet az adózók nem küldik vissza - a kitöltésre felhívó végzés tartalmazza, melyet figyelmesen el kell olvasni, tekintettel arra, hogy a kérdőív visszaküldésének elmulasztása az adószám törlését vonja maga után.

A kockázatelemzési eljárás során tapasztaltak alapján a NAV az adózót határozattal – legfeljebb egy évre – fokozott adóhatósági felügyelet alá vonhatja, például gyakoribb áfa bevallásra és összesítő nyilatkozat benyújtására kötelezheti.

Az adóhatóság a társaság adószámának végleges törléséről határoz, amennyiben az adózó:
► nem teljesíti bevallási, összesítő nyilatkozat benyújtási kötelezettségét,
nem tesz eleget a fokozott adóhatósági felügyelet alá vonásról szóló határozatban előírtaknak,
terhére nyugtaadási kötelezettség elmulasztása, vagy annak nem a tényleges értékről történő kiállítása, illetve be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt mulasztási bírságot állapítanak meg,
a bevétel eltitkolásával, a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, megsemmisítésével összefüggő adóhiány alapján adóbírságot szabnak ki.

Fontos tehát, hogy az adóregisztrációs eljárással és a fokozott adóhatósági felügyelet alá vonással érintett adózók különös figyelmet fordítsanak kötelezettségeik teljesítésére, mivel mulasztás esetén adószámuk törlésre kerül, így elveszíthetik működőképességüket.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Kapcsolódó hírek