Ugrás a tartalomhoz

Összeült a testület

Mezőkövesd hírei

A költségvetési rendelet, valamint a fizető parkolási rendszerről szóló rendelet módosítása, a gazdasági társaságok beszámolói, a Város Napja programtervezete és költségvetése – egyebek mellett ezek szerepeltek a képviselő-testület május 2-ai ülésének napirendjei között. 

Az ülés elején dr. Fekete Zoltán polgármester tájékoztatójában kitért a városüzemeltetési feladatokra. Elmondta, hogy a Mártírok útja Mátyás király út felőli csatlakozásában található, rossz állapotú járdaszakasz felújították, valamint a meglévő területet várakozó térré alakították, melynek során köztéri padok és kültéri hulladékgyűjtő edényzet is elhelyeztek a területen. Az újonnan leburkolt területek a Mátyás király úti járdához hasonló, új és esztétikus térkőburkolatot kaptak. 

A városvezető beszámolt arról is, hogy az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. Károly és Dala József utcákban elvégzi a régi, elhasználódott ivóvíz gerincvezeték cseréjét, a munkaterület átadása megtörtént és a fejlesztés várhatóan május végéig be is fejeződik. Ezt követően várhatóan a Dohány utcában folytatódik a munka.

A tájékoztatóban elhangzott, hogy a Mezőkövesdi VG Nonprofit Zrt. munkatársai folyamatosan végzik az önkormányzati fenntartású játszótereken kihelyezett játszótéri eszközök karbantartását, javítását, szükség szerinti cseréjét, valamint a városban található fedett autóbuszvárók felújítását is. Tervek szerint május közepéig végeznek ezekkel a munkákkal. 

A folyamatban lévő pályázatok kapcsán dr. Fekete Zoltán elmondta, hogy befejezéséhez közeledik a játszótér építés a Szőlő és Ribizli utcák sarkán található önkormányzati területen. A játszóeszközök és a kerítés telepítése már megtörtént, ezt követően megkezdődött a műszaki átadás-átvételi eljárás, illetve folyamatban van a játszótéri eszközök tanúsítványának kiállítása is. Jelenleg a parkolót építi a kivitelező.  Jövő hét pénteken át is adják az új játszóteret.

Emellett megkezdődtek az önkormányzat kezelésében lévő utak fenntartási és karbantartási munkái. Az úthibák kijavítását elsőként a Zsóry-fürdő üdülőterületén végezte el a kivitelező, ezt követően a város nyugati részén folytatódtak a karbantartási munkák. Május végéig elkészül. 

Ütemterv szerint halad a Közösségi Ház energetikai felújítása és a színházterem emeleti székcseréinek megvalósítása. A beruházás keretében megtörtént a C és D épületek elektromos hálózatának teljeskörű felújítása, valamint jelenleg is folyamatban van az egész épületkomplexumban a meglévő villámvédelmi és érintésvédelmi hálózat felülvizsgálata. 

A polgármester összefoglalta az elmúlt hónap eseményeit, rendezvényeit. Beszélt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és Mezőkövesd Város Önkormányzata által szervezett évnyitó ünnepségről, az Chrono Classic Oldtimer autós túráról, Dr. Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, közigazgatási és területfejlesztési miniszterhelyettes látogatásáról, Csirmaz Zsolt a szőrmeviselés történetéről szóló előadásáról, a Poétás Piknikről, a Hancsók Kálmán matematikaversenyről, a szépkorú köszöntésekről. 

A tájékoztatójában a városvezető beszélt arról is, hogy a Mezőkövesd Város Önkormányzata elkötelezett a településen működő vállalkozások fejlődése mellett. A Nemzetgazdasági Minisztérium energetikai fejlesztési programja keretében pályázatot nyújtottak be Technológiai Park cím elnyerésére. Ez természetesen csak széleskörű együttműködéssel valósulhat meg, melynek rendkívül fontos részét képezi a városunkban működő vállalkozásokkal történő egyeztetés, eszmecsere. Jó alkalmat adott erre a „Merre tovább a klímaváltozás fényében? Alkalmazkodó várostervezés, városfejlesztés” interaktív workshop a „Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért” projekt keretében, április 23-án a Rendezvényközpontban. 

A polgármester elmondta, hogy megújultak és kibővültek a tájékoztató kültéri eszközök Mezőkövesden. A turisztikai szezon kezdetére a Mezőkövesdi Közkincstár Nonprofit Kft. és a Matyóföldi Idegenforgalmi Egyesület együttműködésében frissített tartalmú, nagy méretű információs térképeket helyeztek ki a város öt pontján, valamint a Zsóry üdülőterületen két helyszínen. 

RENDELETEK | Az ülés első napirendi pontjaként az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló rendeletet módosították a városatyák, amelyre könyveléstechnikai átvezetések miatt volt szükség. 

Ezt követően a képviselők a fizető parkolási rendszerről szóló rendelet módosításáról szavaztak. Az egyhangúlag meghozott döntés értelmében a fizető parkolók közül kikerül a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő 3-as főút melletti „belső” parkolója, tehát a vendégek ingyen használhatják ezt a parkolót. 

BESZÁMOLÓK | Az ülés következő részében az önkormányzat gazdasági társaságai számoltak be 2023. évi tevékenységükről, gazdálkodásukról. Egyhangúlag szavazták meg a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft., a Mezőkövesdi Városgazdálkodási Zrt., valamint a Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft. szakmai és pénzügyi beszámolóit. 

PROGRAM | Július 5-7. között rendezik meg a Város Napját a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. szervezésében. A grémium elfogadta a rendezvény programtervét és költségvetését. A tervezett szerint július 5-én a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület előadását tekinthetik meg az érdeklődők, míg este Kowalsky meg a Vega koncert lesz Mezőkövesden. Július 6-án Mátyás király szobrának megkoszorúzásával kezdődik a nap. Emellett például megnyitják a testvértelepüléseink értékeit bemutató kiállítást, gyerekprogramok, Maga lesz a férjem című színházi előadás, cuháré a Randevú zenekarral. Július 7-én szentmisén vehetnek részt a közösen ünneplők, este pedig Margaret Island élő koncertre várják a mezőkövesdieket. A három napos rendezvény költségvetésére 21,5 millió forintot szavazott meg a testület. 

Következő napirend a Mezőkövesd Településrendezési eszközök módosítása-Pacsirta utcai 5541 hrsz.-ú ingatlan övezeti határ módosítása volt. Egy lakossági kérvényező szeretné a Pacsirta utcai ingatlant megosztani. Mivel ehhez nem rendelkezik elég területtel, ezért a Varjú u. 18. szám alatti ingatlant is szeretné megvásárolni. Ehhez az övezeti határ módosítására van szükség. Az ezzel járó költségeket a kérelmező vállalta. 

Mezőkövesd Város Környezetvédelmi Programjának kivitelezőjének kiválasztásáról is határozott a képviselő-testület. Mezőkövesd város Környezetvédelmi Programja utoljára 2012. szeptember 26-án elfogadott határozattal került felülvizsgálatra. Az azóta eltelt idő indokolja, hogy a mai kornak megfelelően, a klímaváltozás, a fenntartható fejlődés figyelembevételével készüljön el a Program. Legfőbb elemei a következők: Környezet állapotfelmérés (levegő, víz, talaj, élővilág, hulladék), Közlekedés, Energiagazdálkodás, Klímaváltozás, Környezettudatos szemlélet, Zaj-és rezgésterhelés. A beérkezett árajánlatok alapján, a legkedvezőbb, bruttó 18.796.000 Forintos ajánlatot szavazta meg a grémium. Ez alapján a program elkészítője a Miskolci Egyetem lesz.

INGATLANOK | Ezt követően önkormányzati ingatlanok hasznosításáról döntöttek a képviselők. A Gaál István u. 8., az Illyés Gyula u. 8. 3/2., a Mártírok u. 29/1. és a Mátyás király ú. 142. 2/14.szám alatti bérlakás esetében egy évvel meghosszabbították a bérleti szerződéseket. 

A testület elbírálta és támogatta a Viglo Kft. kérelmét is, miszerint elengedik az épület 2024. első félévének bérleti díját. 

Emellett döntöttek a 6264/2 helyrajzi számú kivett mocsár megnevezésű ingatlan értékesítéséről. Ez  egy 8705 m2 térmértékű kivett mocsár megnevezésű ingatlan. A testület döntése értelmében a vásárló számára összesen 4.200.000 Ft vételárért értékesíti ezt a területet. 

EGÉSZSÉGÜGY | A városatyák módosították a Mezőkövesd Város Önkormányzatának I. számú felnőtt háziorvosi körzetére vonatkozó feladat-ellátási szerződést. A változtatásra azért volt szükség, mert a körzet betegellátását végző dr. Gál Gergely rendelési ideje megváltozott. A módosított rendelési idő: hétfő, szerda: 13.00 – 17.00 óra, kedd, csütörtök, péntek: 8.00 – 12.00 óra.

2024. április 1-jétől helyettesítéssel biztosítják a Mezőkövesd Város V. számú felnőtt háziorvosi körzetének betegellátását. Május 1-jétől Dr. Szilágyi András háziorvos tartós helyettesítéssel látja el majd a pácienseket heti 12 órában. Hétfőn és szerdán 9 és 11 óra, kedden és csütörtökön 13-16 óra, pénteken pedig 13 és 15 óra között rendel a megszokott helyszínen. A testület megszavazta az erről szóló előterjesztést. 

A képviselők zárt ülésen kiválasztották az önkormányzati utak felújító burkolati jel festés kivitelezőjét.

hmzs

Kapcsolódó hírek