Ugrás a tartalomhoz

A polgárőrök jövőjéről

Mezőkövesd hírei

A Mezőkövesdi Polgárőr Egyesületről, feladatairól, tagozatairól és taglétszámáról Varga Lajossal, a szervezet új elnökével beszélgettünk.

A polgárőr egyesület egy civil szervezet, melynek a legfontosabb feladatai közé tartozik a város biztonságának és közbiztonságának a megteremtése, valamint a településen a rendezvények biztosítása, tudtuk meg Varga Lajostól, aki hozzátette a szervezetet elnökként irányítja, Szabó Martina az alelnök, a szolgálatvezető pedig Sugár Mátyás. Jelenleg 28-an vannak, életkort tekintve 16 évestől 65 éves korig teljesítenek szolgálatot a tagok.

A lovas részlegen kizárólag fiatalok vannak, a polgárőrség többi részén viszont az idősebbek vannak túlsúlyban” – mondta Varga Lajos, aki hozzátette, hogy a fiatalokat sportrekreációs programokkal is várják majd, ezen belül lesz például önvédelmi képzés is.


Varga Lajos elmondta, hogy szeretnék bővíteni az egyesület létszámát.

Rengeteg újítást tervezünk elindítani, szerencsére találtunk olyan vállalkozásokat a városban, akik segítenének ebben. Mindez azt jelenti, hogy ezek a vállalkozások a szolgáltatásaikból kedvezményt nyújtanának a polgárőröknek, így talán az állampolgároknak is nagyobb kedvük lenne belépni és szolgálatokat ellátni” – hangsúlyozta a szervezet vezetője.  

Varga Lajos elmondta, hogy a tervek között kutyás járőrszolgálat is szerepel, ehhez olyan polgárőr-jelölteket várnak, akik kutyával rendelkeznek. A négylábúak felkészítésében a mezőkövesdi polgárőrök is segítenek. Az egyesületnek a kerékpárok és egy szolgálati autó mellett lovai vannak, eszközbeszerzés keretében szeretnék majd a személyautót lecserélni. Az egyesület kapcsolata példás a Mezőkövesdi Rendőrkapitánysággal és a városunk önkormányzatával, hangsúlyozta Varga Lajos.

Az egyesület elnöke már több mint 10 éve tagja a mezőkövesdi polgárőrségnek, ezt megelőzően Tibolddarócon a kezdetektől tagja volt a helyi polgárőr szervezetnek. Varga Lajost 2024. január 28-án választották meg a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület elnökének.

Miután a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség lovas tagozatának koordinátoraként rendelkezem vezetői tapasztalattal, a tagság megkért arra, hogy vállaljam el a mezőkövesdi polgárőrség vezetését, így lettem a szervezet elnöke”  – mondta Varga Lajos.

Varga Lajos megbízatása négy évre szól, az elnöki tisztséget 2028. január 27-ig töltheti be.

B. K.

Kapcsolódó hírek