Ugrás a tartalomhoz

Közlekedés: biztonságosan és szabályosan

Mezőkövesd hírei

Kismértékben nőtt a sérüléssel járó balesetek száma, melynek legfőbb oka továbbra is a sebességtúllépés és a nem megadott elsőbbség.

Az elmúlt évhez képest negatív tendencia figyelhető meg a közlekedési balesetek esetében.

Idén az első negyedévben néggyel több sérüléssel járó baleset történt Mezőkövesd illetékességi területén, az elmúlt év ugyanezen időszakához képest. Az is elmondható, hogy ezen esetek során a baleseti ok továbbra is a sebességtúllépés és a nem megadott elsőbbség volt" – mondta el Varga Zoltán rendőr őrnagy, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Az osztályvezető kitért arra, hogy nagy figyelmet fordítanak a sebességtúllépések visszaszorítására.

Idén az első negyedévben néggyel több sérüléssel járó baleset történt Mezőkövesd illetékességi területén, az elmúlt év ugyanezen időszakához képest. Az is elmondható, hogy ezen esetek során a baleseti ok továbbra is a sebességtúllépés és a nem megadott elsőbbség volt– Változtatjuk a sebességmérési helyszíneket, próbálunk civil jellegű gépjárművekből ellenőrzéseket végezni. Több esetben viszont nem az abszolút sebességtúllépés okozta a balesetet, hanem hogy a sofőr nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedett" – tette hozzá Varga Zoltán.

A hivatalos szerv munkatársa arra kér mindenkit, hogy az időjárási viszonyoknak megfelelő sebességet választva, a követési távolságot és a KRESZ-szabályokat betartva közlekedjenek, így a balesetek elkerülhetőek. Sok baleset az elmulasztott elsőbbségadás miatt következik be.

A KRESZ úgy fogalmaz, hogy az elsőbbségről meg kell győződni. Nem csak szét kell nézni, hanem meg kell győződni arról, hogy ki tudunk-e hajtani a kereszteződésből, megadtuk-e az elsőbbséget azoknak, akiknek az jár" – mondta el az őrnagy

Az osztályvezető elmondta, hogy több lakossági jelzés érkezett hozzájuk annak kapcsán, hogy többen nem tartják be a Mezőkövesdi Általános Iskola melletti kis utca, a Juharfa utca forgalmi rendjét.

A jelzések alapján, azok is behajtanak a posta parkoló felől a Juharfa útra a behajtani tilos tábla ellenére, akiknek erre nincs jogosultságuk. Ellenőrzéseket fogunk végezni az érintett szakaszon. A behajtani tilos tábla megszegése közigazgatási eljárást von maga után, ami fix 39.000 forint büntetést jelent. A közeljövőben erre a területre nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni. Kérek mindenkit, hogy tartsuk be szabályokat" – emelte ki Varga Zoltán.

A közlekedésrendészeti osztály vezetője a városba tartó utakon megnőtt teherautó-forgalom kapcsán is fokozott figyelmet kér a közlekedőktől.

– Megnőtt a teherautó-forgalom az elmúlt időszakban. A legnagyobb megengedett sebességhatár számukra 70 m/óra. Azt kérem ezzel kapcsolatban mindenkitől, hogy próbáljunk türelmesek, empatikusabb lenni, a másik szemszögéből is nézni a kérdéseket, megfelelő kultúrával közlekedjünk" – mondta el a rendőrőrnagy, aki hozzátette, hogy egy teherautóval, kamionnal való közlekedés nagyobb odafigyelést igényel, hosszabb a fékút, nehezebben kanyarodik, elmondta, hogy óvatosan, körültekintően kell előzni ezeket a járműveket.

hmzs  

Kapcsolódó hírek