Ugrás a tartalomhoz

Fontos döntések

Mezőkövesd hírei

Költségvetés, Technológiai Park indítása, a Matyó Húsvét programja, térítési díjak meghatározása szerepelt a napirendek között a képviselő-testület februári ülésén.

IN MEMORIAM Az ülés elején a közelmúltban elhunyt Fehér Tibor fazekasról emlékezett meg a testület. Dr. Fekete Zoltán polgármester elmondta, hogy Fehér Tibor 1957-ben született Mezőkövesden. A szakmai alapjait a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban tanulta Budapesten, s ott fazekasként végzett 1982-ben. Ettől az évtől kezdve dolgozott saját műhelyében városunkban. A település régi településrészében, a Hadas városrészben elsőként Fehér Tibor alakított ki látogatható kézműves műhelyt, ahol fazekas termékeit készítette. Ezt követően több helyi kézműves alkotó is hozzá hasonlóan hozta létre műhelyét a Hadasban a Kis Jankó Bori Emlékház közelében, ami így központi turisztikai látványossággá vált. Fazekas munkájában alkotótársa volt felesége, Fehérné Kriston Erzsébet. Fehér Tibor fazekas 1997-ben kapta meg a népi iparművész elismerést. Tárgyain felhasználta a Közép-Tisza vidék fazekas hagyományait, azt nem csak eredeti mintakincsében és formavilágában vitte tovább, hanem a mai életmódunknak megfelelő modern tárgykészítésben is alkalmazta. Munkáival rendszeresen részt vett hazai és külföldi fazekas kiállításokon és fesztiválokon is. Ezeken a szakmai rendezvényeken számos díjat nyert el hagyományos munkáival és modern kerámiáival. 2001-ben Mezőkövesd Városért kitüntető díjban részesült, 2023-ban pedig elnyerte a Népművészet Mestere kitüntetést, Önkormányzatunk felterjesztése alapján. 

TÁJÉKOZTATÓ Dr. Fekete Zoltán polgármesteri tájékoztatójában elmondta, hogy a Körte utca földutas útszakaszának stabilizálása befejeződött, a tört beton burkolatalap elkészítését követően padkarendezés és a kőzúzalék terítése is megtörtént. Hozzátette, hogy a munkát az Irén és a Lenke utcán végén található földutas szakaszok karbantartásával folytatják. Emellett folyamatban van két– Mátyás király u. 142. és a Mátyás király u. 215. szám alatti – bérlakás felújítása, korszerűsítése. 

A polgármester beszámolt arról is, hogy február 19-én elkezdődött a Szőlő és Ribizli utcák sarkán az új játszótér építése, amelyet 45 napon belül be is kell fejeznie a kivitelezőnek. A Közösségi Ház energetikai felújítása és a színházterem emeleti székcseréje ütemterv szerint halad. az erkély padlóburkolatának felújítása elkészült, a székek cseréje is folyamatban van, illetve zajlik a teljes épületkomplexum villamos hálózatának korszerűsítése is. 

A polgármester ezt követően a jelentősebb eseményeket, programokat foglalta össze. Kiemelte a Polgári Estélyt, a Matyó Nagymama Klub farsangi összejövetelét, a Környezetvédelmi Programjának létrehozása kapcsán tartott értekezletet, valamint a Technológiai Park kialakítása érdekében összehívott egyeztetést, a Szépmíves szűcsök című kiállításmegnyitót, valamint a VI. Dél-borsodi teremlabdarúgó-tornát. 

DÖNTÉSEK Az ülés első napirendjeként a testület hozzájárult Gál Klaudia r. őrmester körzeti megbízotti kinevezéséhez. 

Majd az önkormányzat 2024-es költségvetését tárgyalták meg és fogadták el egyöntetű szavazattal a képviselők. Az ez évi büdzsé bevételi és kiadási oldalán is a 22.282.080 eFt szerepel. Dr. Fekete Zoltán a napirend kapcsán hangsúlyozta, hogy az elkészített költségvetés biztosítja a város működését, emellett fejlesztéseket is tartalmaz, illetve biztosítja a közfoglalkoztatottak, köztisztviselők számára a törvényben megszabott béremelések forrását is. 

A testület meghatározta a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások intézményi térítési díjait. 2024-ben a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat intézményeiben a tartós elhelyezést nyújtó intézményben egy gondozási nap térítési díja 3.900 Ft/nap/fő, az átmeneti elhelyezést nyújtó intézményben a térítési díj 3.600 Ft/nap/fő lesz. Mindkét esetben 200 forintos emelést tartalmaz az új összegek. A nappali ellátást nyújtó intézmény szolgáltatásait, valamint a pszichiátriai betegek részére nyújtott közösségi alapellátást továbbra is térítésmentesen lehet igénybe venni. A házi segítségnyújtás intézményi térítési díja pedig változatlanul idén is 400 Ft/óra lesz.

BESZÁMOLÓ A városatyák elfogadták a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elmúlt évéről szóló beszámolóját, valamint felülvizsgálták és változatlan formában elfogadták az ellátási szerződést, továbbra is 3.700.000 forint támogatást biztosít az önkormányzat a szeretetszolgálat számára az átvállalt feladatok biztosítására. 

A testület megszavazta a Mezőkövesdi Közkincs-tár Nonprofit Kft. éves szolgáltatási tervét, melyet törvényi előírás miatt kell évente elkészíteni. A dokumentum az idei programokat, rendezvényeket tartalmazza. 

A képviselők következő napirendként jóváhagyták a polgármester idei évi szabadságának ütemezését is. 

PROGRAM A városatyák a március 31. és április 1-jén tartandó Matyó Húsvét támogatásáról is szavaztak. A rendezvény költségvetése 5,5 millió forint. A meghozott döntés értelmében 4,5 millió forinttal az önkormányzat járul hozzá az esemény megszervezéséhez, a fennmaradó 1 millió forintot pedig a szervező, Mezőkövesdi Közkincs-tár Nonprofit Kft. biztosítja. A programtervezetben a hagyományos locsolkodás, néptánccsoportok műsorai, állatsimogató mellett szerepel például Kalap Jakab koncert, Pál Dénes fellépése, bábszínház, magyar mese játékpark. 

PÁLYÁZAT Önkormányzatunk Technológiai Parkot szeretne városunkban létesíteni a cégek fejlesztése és új befektetők városunkba vonzása miatt. Ezzel kapcsolatban a képviselő-testület pályázatot nyújt be a Technológiai Park cím elnyerésére. A pályázat elkészítésére árajánlatokat kértek be. A testület döntése értelmében a pályázati dokumentációt a Tudományos és Technológiai Parkok Szövetsége készítheti el az által adott ajánlati összegért, nettó 14.600.000 forintért.

TERVEZÉS A városatyák kiválasztották a Pacsirta utcai Idős Otthon kiviteli terveinek elkészítését. A 8.000 m2 nagyságú ingatlan 1986-ban felajánlásként kapta meg az önkormányzat azzal a kéréssel, hogy szociális intézményt építsenek a területen. A fejlesztés első lépcsőjeként el kell készíteni a beruházás megvalósításához szükséges kiviteli tervdokumentációkat. A belső építészeti munkálatok tervezőit is kiválasztották. Így a kivitelezés tervezőjének legkedvezőbb árajánlatot adó (nettó 48 millió forint) Műépítész Kft-t választották meg, a belsőépítész tervező pedig a Liv Interiordesign Kft. lesz nettó 9 980 000 Ft-os ajánlatával. 

FEJLESZTÉS Jelenleg zajlik a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben az ikermedence 1. számú medencéjének felújítása. A működtető Mezőkövesdi Városgazdálkodási Zrt. szeretné az ikermedence másik részét is korszerűsíteni, melynek anyagi forrását is biztosítja. Azonban a munkák elkezdéséhez szükség van a tulajdonos, azaz Mezőkövesd Város Önkormányzatának hozzájárulásához. A testület egyhangúlag támogatta a fejlesztést. 

A képviselők hozzájárultak a 200/86 helyrajzi számú ingatlanból önkormányzati területrész értékesítéséhez. 

INDÍTVÁNYOK Csiger Lajos, az Ügyrendi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke ismertette a bizottság átruházott hatáskörben meghozott döntését, miszerint az óvodai beiratozás április 22-24. között lesz az Egri úti Székhelyóvodában. A bizottság elnöke elmondta, hogy a képviselők, a bizottsági tagok a törvényi előírásoknak megfelelően leadták vagyonnyilatkozataikat. 

Csirmaz József, a Pénzügy és Fejlesztési Bizottság elnöke a bizottság átruházott hatáskörben, a régi autóbuszállomás környékének forgalmi rendjének felülvizsgálatáról, véleményezéséről meghozott döntéséről, mely szerint az alapkoncepcióval egyetértenek, javasolják, hogy a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság számára is küldjék meg a dokumentumot véleményezésre.

hmzs

Kapcsolódó hírek