Ugrás a tartalomhoz

Három évtized matyó örökségünk ápolásáért

Mezőkövesd hírei

Magyar Bronz Érdemkereszt elismerésben részesült Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület alapító tagja, tiszteletbeli elnöke.

Berecz Lászlóné 1958. január 24-én Mezőkövesden született. Az akkori IV-es számú iskolába járt, majd a Szent László gimnáziumban érettségizett. Elvégezte a Debreceni Tanítóképző Főiskola népművelő-könyvtáros szakát. Kiemelte, hogy a főiskolai éveket leszámítva egész eddigi életében Mezőkövesden élt és él jelenleg is. Hetedikes-nyolcadikos osztályos korában csatlakozott a Matyó Néptáncegyütteshez, és egészen lánya születéséig tagja volt a táncegyüttesnek. Ezt követően már csak alkalmanként táncolt a csapatban. Emellett a hímzéssel is megismerkedett, nagymamája megtanította annak alapjaira.

Elmondta, hogy belső késztetésre kezdett el foglalkozni az örökség ápolásával, nagyon fontosnak tartja a matyó népművészet éltetését.

Számára mindig egyértelmű volt, hogy tenni kell a matyó kultúra tovább éltetéséért, minden lehetőséget megragadott ennek érdekében. 1985-ben szeretett volna már egy egyesületet létrehozni, de akkor még nem sikerült. Majd egy újabb próbálkozás után 1991 februárjában volt az alapító közgyűlése a Matyó Népművészeti Egyesületnek.

 Nagyon nehéz dolog volt az 1991. elején, hogy néhány kollégámmal együtt, elköszönve a biztonságot nyújtó állami szférától, a Közösségi Házban létrehoztuk ezt a civil szervezetet azzal a céllal, hogy a matyó kultúrát – az elején főként a folklórt – szerettük volna tovább éltetni, átadni az utókornak legjobb tudásunk szerint, és ez a mai napig fennáll" – emelte ki az egyesület alapítója.

 Bereczné Zsuzsa egyébként 1990-ig a Művelődési Ház igazgatóhelyetteseként dolgozott, 1991. február 15-től a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke volt egészen 2021-ig. Három évtizeden keresztül vezette a civil szervezetet, dolgozott a matyó kultúra fennmaradásáért.

Az alapító hangsúlyozta, hogy a legnagyobb siker, hogy ez a civil szervezet több mint 30 év után is él és működik.

A legnagyobb eredményeink közé tartozik, hogy létrejött a Népi Művészetek Háza, ami ma már művészeti csoportnak, szakkörnek, képzésnek, rendezvénynek helyet ad, olyan szellemi műhely működik, ahol a kollégák ki tudják találni és meg tudják valósítani a projektjeinket"  – mondta el Berecz Lászlóné.

Az elmúlt esztendőkben, a vezetése alatt számos közösségi program, rendezvény, fesztivál, külföldi és hazai nagy eseményeken való részvétel valósult meg. Több ezerre tehető azon eseményeknek a száma, ahol az egyesület, az egyesület tagjai, táncosai, népművészei képviselték a matyó kultúrát.

Berecz Lászlóné az elmúlt évek sikerei közül kiemelte a matyó örökség bekerülését a Szellemi Kulturális Jegyzékbe, majd az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára, valamint hungarikummá nyilvánítását. Hozzátette, hogy szeretné, hogy a matyó értékek őrzéséért végzett munkájukat majd a következő generációk is folytassák.

 Az egyesület elnökeként nem túl sok szabadideje volt, nyugdíjba vonulása után viszont nagy szerepet kap az életében az alkotás.

Amikor nyugdíjba jöttem, akkor nagyon fontos volt számomra, hogy aktív maradhassak. Mindenképpen olya tevékenységet szerettem volna választani, amit addig még nem próbáltam. Végül a bútorfestésben találtam meg ezt a kihívást. Meg mondom őszintén, hogy beleszerettem" – tette hozzá Berecz Lászlóné, aki nemcsak alkot, hanem bútorfestő szakkört is vezet.

Berecz Lászlóné 2014-ben megkapta a Mezőkövesd Díszpolgára kitüntetést, átvehette a Kulturális Minisztérium elismerését, a Lasics Gyula-díjat. Idén pedig a március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata elismerésben részesült a Kulturális és Innovációs Minisztérium ünnepségén. Az egyesület tiszteletbeli elnökét a díjra a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete terjesztette fel.

Ezek mind nagyon nagyon inspiráló elismerések. Hálás vagyok és köszönöm, hogy felterjesztettek ezekre a díjakra. Legutóbb az egyik népművészeti egyesületek szövetség egy tagszervezete javasolt az állami kitüntetésre. A kollégák, akik ismernek, azok szoktak ilyet elkövetni. Nekem fontosabb, hogy Mezőkövesden nagyon sokan szeretnek bennünket, tisztelnek minket és odafigyelnek a munkánkra" – tette hozzá a díjazott.

 Berecz Lászlónénak két, mára már felnőtt gyermeke van, büszke nagymamája a két lány és két fiú unokájának.

 hmzs 

Kapcsolódó hírek