Ugrás a tartalomhoz

Vakcinával a betegség ellen (videóval)

Mezőkövesd hírei

Megérkeztek az influenza elleni védőoltások a kövesdi háziorvosokhoz, illetve a gyógyszertárakba. A kistérségben összesen 5200 ingyenes vakcinát osztott szét az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal, amelyből 1600 darab a mezőkövesdi háziorvosi rendelőkben kap helyet.

A légúti megbetegedések, illetve az influenzavírus terjedésének kedvez az őszi, csapadékos időjárás. Városunkban még nincs jelen az influenza, a szakemberek a megelőzés fontosságát hangsúlyozzák.
A védőoltás javallott a kismamák, az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a nagyobb, egészségügyi, szociális intézményben dolgozóknak. ők térítésmentesen juthatnak a vakcinához. Fontos, hogy a rizikócsoporthoz tartozók, valamint az influenzát elkerülni szeretők minél előbb – a betegség megjelenése előtt –, október végén, november elején oltassák be magukat, mert az oltás után két héttel alakul ki a szervezetben a vírus elleni védettség.
A felnőttek mellett a gyerekeket is ajánlott beoltatni az influenza elleni oltással, hiszen sokat vannak közösségben, ahol gyorsabban terjednek a betegségek.
„Az óvodába, iskolába járó gyerekek számára ajánlott, hogy megkapják a koruknak megfelelő védőoltást. Már nálunk is elérhető a három évesnél kisebb gyerekek számára adható vakcina is. Az elmúlt napokban már egyre többen keresnek fel a rendelésen az influenza elleni oltás felíratásával és beadatásával.” – mondta el dr. Papp János gyermekorvos.
Az idei influenza elleni vakcinában tavalyhoz képest két új vírustörzs is van. Így az oltás védelmet ad a H1N1, a H3N2 és a Yamagata vírus ellen is.
Másik idei újdonság a mikrotűs vakcina, amely lehetővé teszi, hogy a vérzékenységben szenvedők is részesülhessenek az oltásban. Ennek az új típusú, úgynevezett intradermális vakcinának az a lényege, hogy a normál, izomba adott vakcinában lévő 0,5 milliliter oltóanyag helyett ebben az esetben a 0,1 milliliter oltóanyag a bőrben alakítja ki az immunválaszt.
Ehhez a vérzékenységben szenvedők az országos készlet, azaz 2000 darab erejéig ingyenesen juthatnak hozzá, azonban a gyógyszertárakban mindenki számára megvásárolható ez a kevésbé fájdalmas oltási forma.
Akik nem jogosultak az ingyenes influenza elleni vakcinára, azok térítés ellenében, orvosi felírás után megvásárolhatják a gyógyszertárakban. Az idei évben 1500 és 3400 forint közötti áron vásárolható meg az influenza elleni oltást. A patikákban kapható vakcinák mindegyike mind a három vírustörzset tartalmazza, de van olyan oltóanyag, amelyben teljes, elölt vírust tartalmazó oltóanyag található, míg a többiben csak a vírus egy része van benne. A legdrágább viszont a mikrotűs védőoltás.

Bár vitás kérdés, hogy beadassuk-e magunknak, gyerekeinknek a védőoltást, de azért az emberek, szülők nagy része támogatja a megelőzés ezen formáját.
„Nem vagyok híve a mesterséges megelőzésnek, de az influenza elleni védőoltást mind a magam, mind a két gyermekem számára kérni szoktam. Mivel ők az iskolában, én pedig a munkahelyemen vagyok kitéve a fertőzésveszélynek, ezért már október végén, november elején – amint mód van rá – beoltatom magunkat.” – mondta el Sipeki Henriett.

Kapcsolódó hírek