Ugrás a tartalomhoz

A pedagógusokat ünnepelték (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Panyi Zoltán, a városi Zeneiskola tanárának kimagasló szakmai munkáját Abkarovits Jenő-díjjal, míg Csirmaz István igazgató munkásságát dr. Papp Zoltán-díjjal ismerték el a központi Pedagógusnapon. A június 1-jén megrendezett ünnepségen 27 pedagógust részesítettek különböző elismerésben.

Az elmúlt több mint egy évtizedes hagyományt átvéve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Mezőkövesdi Tankerülete is megszervezte a 25 járási település közös, központi Pedagógus Ünnepségét. A jeles napon verssel, énekkel, tánccal köszöntötték a járás meghívott és jelenlévő tanárait, pedagógusait.
Az eseményen Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára, a választási körzet országgyűlési képviselője mondott beszédet, aki kiemelte, hogy a Kormány folyamatosan a pedagógus életpályamodell kialakításán, az oktatási rendszer átdolgozásán dolgozik, amelyhez alkalmazkodniuk kell a pedagógusoknak, amely sok türelmet és erőfeszítést követel tőlük. A politikus kiemelte, hogy bármennyire is változik a rendszer, a követelményszint, egy dolog mindig állandó, az pedig a gyermekeket jóra, hasznosra, erkölcsökre nevelő pedagógusok személyisége, egyénisége, hiszen a tanárainktól kapott értékrendszer az egész életünket, munkánkat, jövőnket meghatározza.
A szívhez szóló gondolatok után került sor a különböző elismerések, díjak átadására.
A Pedagógusok Szakszervezete Eötvös József Emlékérem kitüntetésben részesítette Kiss Andrásnét, a Bogácsi Bükkalja Általános Iskola tanítónőjét és Suszter Istvánnét, a Tibolddaróci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanítónőjét.


Önkormányzati díjazottak

Mezőkövesd Város Önkormányzata ebben az évben Panyi Zoltánnak, a Zeneiskola tanárának ítélte oda az Abkarovits Jenő-díjat. Panyi Zoltán 1981. óta az intézmény rézfúvós tanára. A több mint három évtizedes munkássága alatt kiváló pedagógiai módszereinek köszönhetően számos növendéket készített fel sikeresen zenei pályára. Tanítványai országos és megyei versenyeken minden esetben első és második helyezettek, nívó- és különdíjasok.
 A város dr. Papp Zoltán-díjat adományozott Csirmaz Istvánnak, a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola igazgatójának, aki 1983-ban került az intézményhez mint műszaki mérnöktanár. Több évig gépész munkaközösségi vezetői beosztást látott el. 2004. óta megbízott, majd 2006-tól kinevezett igazgatója az intézménynek. Csirmaz István a szakképzés igazi támogatója.


Emlékérmet kaptak

 
Emellett nyugállományba vonulásuk alkalmából 10 pedagógust tüntettek ki kimagasló munkájuknak elismeréseként Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel. Emlékérmet vehetett át Csirmaz Józsefné, a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde Móra Ferenc úti Tagóvoda óvodapedagógusa, Makai Jánosné, a csincsei tagóvoda vezetője, Vattay Benőné, a vattai tagóvoda vezetője, Kiss Andrásné, a Bogácsi Bükkalja Általános Iskola tanítónője, Manueljanné Tóth Katalin, a Bükkábrányi Arany János Általános Iskola tanárnője, Jacsó Gáspárné, a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola tanárnője, Suszter Istvánné, a Tibolddaróci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanítónője, Erdélyi Istvánné, a mezőkövesdi Nevelési Tanácsadó logopédusa, Ördög Mária, a mezőkövesdi Szent Imre Tagiskola tanítónője és Tölgyesi Veronika, a mezőkövesdi Szent László Gimnázium tanárnője.


Az Év Pedagógusai

A korábbi hagyományokat folytatva a KIK Mezőkövesdi Tankerülete 2013-ban meghirdette az Év Pedagógusai címeket.
A kilenc, az Év Óvodapedagógusi címre felterjesztett pedagógus közül a szakmai zsűri döntése alapján az Év Óvodapedagógusa lett Kiss Mátyásné, a  Mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvoda óvodapedagógusa, valamint Lénárt Mihályné, a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde Egri úti Tagóvodájának óvodapedagógusa. Lénárt Mihályné 40 éve töretlen lendülettel és szeretettel neveli a gondjaira bízott apróságokat. Rendkívül jó problémamegoldó képességekkel rendelkezik, és ezt eredményesen kamatoztatja a hátrányos helyzetű gyermekek és a szülőkkel való kapcsolata során. A szülők szeretik, tisztelik közvetlenségéért és következetességéért.
Az Év Vezető Óvodapedagógusát hét felterjesztett személy közül választották ki. E rangos elismerést ebben az esztendőben a Dohány úti Tagóvoda vezetője, Boels-Szabó Ágnes kapta meg. Boels-Szabó Ágnes 1993 őszétől a mezőkövesdi 5. számú napközi otthonos óvodában kapott vezetői megbízást, ahol jelenleg is tagóvoda-vezetőként dolgozik. Pedagógiai munkáját a gyermekek őszinte szeretete, tisztelete jellemzi. Empátiával kezeli a hátrányos helyzetű gyermekeket, érdekükben karitatív tevékenységet is folytat. Igényessége az új módszerek, megoldások keresésében és a folyamatos önképzésben is megnyilvánul.
13 pedagógus közül választották ki az Év Tanítóját. A zsűri döntése értelmében idén ezt az elismerést Bencsikné Madarász Erzsébetnek, a Tibolddaróci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanítójának, Csiki Jánosnak, a Bogácsi Bükkalja Általános Iskola tanítójának, valamint Hegedűsné Kovács Anitának, a Bükkábrányi Arany János Általános Iskola tanítójának ítélték oda.
2013-ban az Év Tanára címet három pedagógus kapta meg. Az Év Tanára lett ebben az esztendőben Gábor Zoltánné, a Szentistváni István Király Általános Iskola tanárnője, Tóth Sándorné, a Mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola tanárnője, valamint Bolya György, a Mezőkövesdi Bárdos Lajos Tagiskola tanára. Bolya György munkáját a rendkívül magas szintű szakmai igényesség, a folyamatos önképzés, az állandó szakmai fejlődés iránti igény jellemzi. Tanítási órái, edzései, tömegsport- és gyógytestnevelési foglalkozásai magas színvonalúak, szakmailag rendkívül alaposak. Erről tanúskodnak tanítványai versenyeredményei, akik kiemelkedő, országos sikereket értek el duatlon sportágban
Az Év Iskolaigazgatója címet 2013-ban a mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatójának, Kirnyák Andrásnak ítélték oda.
Az ünnepség zárásaként adták át a Tankerület Köznevelésért díjat, amit idén Virág Gyuláné, a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola tanárnője, Erdélyi Istvánné, a mezőkövesdi Nevelési Tanácsadó logopédusa vehetett át.
Erdélyi Istvánné a tankerület egyik legismertebb pedagógusszemélyisége, aki gyógypedagógusként, logopédusként mindig nagyfokú tiszteletet és alázatot tanúsított a nevelőmunka iránt. Küldetését, a gyermekek beszédének javítását, mindig kimagasló szakmai tudással, elhivatottsággal, lelkesedéssel és nagy-nagy szeretettel végezte.
Szintén a Tankerület Köznevelésért-díjjal ismerték el Rigó Attiláné, a Mezőkövesdi Szent László Gimnázium tanárnőjének munkáját. A Rigó Attiláné által felkészített tanulók kimagasló eredményeket érnek el a magyar tantárgy érettségi vizsgákon, többségük sikeresen szerepel a tanulmányi versenyeken. Pedagógiai munkája nemcsak a Gimnáziumra, hanem a tankerület általános iskoláira is kiterjed. Szervezi és irányítja a tehetséggondozói műhelyt. Nyitott a pedagógiai újítások iránt, tapasztalataival sok segítséget nyújt a pályakezdő kollégáknak.

Kapcsolódó hírek