Ugrás a tartalomhoz

Már a kupolán dolgoznak (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Jól halad a Szent László templom falainak és freskóinak restaurálása. Az oltár körüli rész felújítása már el is készült.

Mintegy 50 millió forint értékű munka valósul meg a Szent László templomban. A teljes belső felújítás során elvégzik a freskók tisztítását, a falak festését, a szentélyrendezést. Emellett a villamoshálózatot és a világítást is korszerűsítik, ólomablakokat készítenek, de az aljzat betonozását és a padozat felújítását is tartalmazza ez a beruházás. A munkálatokat augusztusban kezdte meg a szakmai stáb. Azóta már látványos a változás, az előrelépés az érintett területen.



A szentély és az előtte lévő kupolarész már elkészült. Ezt a kész szakaszt a Műemlék felügyelőség munkatársai zsűrizték, vették át. Jelenleg már a nagy kupolán és annak falazatán dolgoznak a szakemberek. Az előzetes tervek szerint a második szakasszal november végére végeznek. Ezt követően mivel a téli hidegben a falak nagyon lehűlnek, nem lehet rajtuk dolgozni, ezért a belső felújítást majd márciusban folytatják és előreláthatólag júniusra, a Szent László búcsúra be is fejezik a fejlesztést.
Az 50 millió forint összköltségű felújításhoz Mezőkövesd Város Önkormányzata 25 millió forint támogatást szavazott meg. Az Érsekség jövőre 10 millió forinttal járul majd hozzá a költségekhez. A fennmaradó 15 millió forintot a Szent László Egyházközségnek kell biztosítania. Ehhez a hívők, cégek, magánszemélyek segítségét kéri az egyház, hogy adományaikkal járuljanak hozzá a város műemléktemplomának felújításához.

Kapcsolódó hírek