Ugrás a tartalomhoz

Nemzetünk dicső ünnepe (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Országszerte több ezer helyszínen, köztük Mezőkövesden is megemlékeztek az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharcról. A nemzetünk egyik legdicsőbb eseményének 166. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepséget március 14-én tartották városunkban.

A megemlékezést városunk önkormányzatának képviselő-testülete szervezte meg. Az ünnepség Emlékmenettel kezdődött, melynek keretében több százan vonultak a Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolától a Hősök teréig. A menetet az elmúlt évekhez hasonlóan lovaskíséret zárta.
A városi ünnepség ezt követően a Pro Urbe-díjas Mezőkövesdi Fúvószenekar közreműködésével koszorúzással folytatódott. Elsőként Tóth Viktornak, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola diákjának ünnepi beszédét hallgathatták meg a résztvevők, aki megnyerte az önkormányzat által kiírt szónokverseny pályázatot. A beszédet követően településünk önkormányzata mellett, több Mezőkövesden működő szervezet képviselői rótták le tiszteletüket a hősök előtt az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc emlékművénél.


A fejlődés és felemelkedés útján

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, országgyűlési képviselő mondott ünnepi köszöntőt. A politikus a történelmi események és hősök méltatása mellett kiemelte, hogy az 1848-as forradalom Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve, valamint a polgári átalakítás megindítója volt. Hozzátette, az áprilisi törtvények elfogadásával Európa legkorszerűbb polgári demokráciáját hoztuk létre.
Tállai András kiemelte a szabadságharc 12 pontban megfogalmazott programjának fontosságát, majd megosztotta a szabadságharc napjainkra vonatkozó üzenetét is. A politikus a forradalom hőseihez hasonlóan 12 pontban foglalta össze a jelen feladatait. Elmondta, fontos, hogy gazdaságilag az IMF elvárásaitól független országban élhessünk, ahol szabadon dönthetünk a sorsunkról. Kiemelte az egységes magyar nemzet, és állampolgárság mellett a határon túli magyarok szavazási jogainak megteremtését, valamint a segély rendszere helyett a munka alapú társadalom megvalósítását. Hangsúlyozta egyebek mellett, hogy minden településen biztonságot és rendet kell teremteni, továbbá fontos az is, hogy a magyar földet magyar gazdák és szakemberek műveljék. Tállai András kifejtette, hogy a gazdasági növekedés mellett munkahelyekre van szükség, valamint kiemelte az olcsó megfizethető energiaárak és a hosszútávú rezsicsökkentés fontosságát. Mindenki számára egyenlő esélyeket kell teremteni az oktatásban, illetve olyan szakképzési rendszer szükséges, amellyel el lehet helyezkedni a magyar munkaerőpiacon. Fontos az egészségügy színvonalának emelése, továbbá egy olyan jól működő önkormányzati rendszer, ahol az önkormányzatok a fejlesztésekkel tudnak foglalkozni és nem az adósságokkal kell küszködniük.


Európai kisváros

Az államtitkár elmondta, Mezőkövesd bebizonyította, hogy jó irányban halad, hiszen a város dinamikusan fejlődött az elmúlt években. Településünk kiemelkedő eredményeket ért el egyebek mellett a kultúra, az idegenforgalom és a sport területén. Mezőkövesd egy igazi európai kisvárossá vált és továbbra is ezen az úton kell haladnia.
A politikus beszédének végén kiemelte, fontos választás előtt áll az ország április 6-án, ahol arról dönthetünk, hogy az ország visszasüllyed-e a semmibe, a korrupció világába, vagy közösen meg fogják valósítani a mai Magyarország 12 pontját. Gondolatait azzal zárta, hogyha az állampolgárok az utóbbira voksolnak, akkor a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez.


Gondolatébresztő ünnepség

Az ünnepi beszéd mellett „Nemzedékek Márciusa” címmel egyórás gálaműsort tekinthettek meg a jelenlévők. A megemlékezés keretében városunk óvodásainak, általános és középiskolás diákjainak prózai, zenés, továbbá táncos produkcióját tekinthették meg az ünneplők. A fiatalok látványos és színvonalas műsorral emlékeztek meg nemzetünk dicsőséges eseményéről, melynek keretében egyebek mellett Wass Albert hazaszeretetről szóló gondolatait ismertették. A műsor keretében felléptek a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium tanulói, akik egy szép énekkel emlékeztek az 1848-49-es forradalomra.

Kapcsolódó hírek