Ugrás a tartalomhoz

Érettségiznek a diákok (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Május 5-én megkezdődött az érettségi. Városunk két középfokú oktatási intézményében közel 300-an adnak számot az elmúlt években megszerzett tudásukról.

A Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában összesen 142 végzős diák kezdte meg az érettségit, azonban a vizsgarendszer sajátossága miatt többen is levizsgázhatnak az iskolában. A tanulók közül összesen 39-en választották az emelt szintű érettségit, emellett 12 diák szintemelő vizsgát tesz, ami azt jelenti, hogy ők már rendelkeznek középszintű érettségivel. Ezen felül vannak olyan érettségizők, akik kiegészítő vizsgát tesznek az iskolában. Juhász Jánosné a feladatokkal kapcsolatban elmondta, a magyar nyelv és irodalom szövegértési része nem volt különösebben nehéz, de az intézményvezető talált benne érdekességet.
„A feladat a digitális nyelvhasználathoz kapcsolódott, éppen ezért a diákok nagyon sok idegenszóval találkozhattak a szövegben. Összességében úgy láttam, hogy a tanulók jól boldogultak a feladattal és nagyon szép munkák születtek, az esetleges pontvesztések pedig kisebb figyelmetlenségekből származtak.” – mondta Juhász Jánosné igazgató.
Az iskola vezetője a szövegalkotási feladatot lényegesen nehezebbnek ítélte, míg véleménye szerint a novella elemzésre és az összehasonlító verselemzésre számítani lehetett. A matekot illetően az első feladatsor nem okozott különösebb problémát, ugyanakkor a második feladatsor nehézségét illetően a szakemberek véleménye  megoszlott. A diákok szerdán történelemből, míg a hét két utolsó munkanapján az idegen nyelvekből vizsgáztak; 8-án a német, míg 9-én az angol feladatsort kellett megoldaniuk.


Június közepén kezdődik a szóbeli

Május 12-étől viszont már a szabadon választott tárgyak következnek. Az utolsó írásbeli vizsgát május 20-án rendezik meg az iskolában, amikor is a diákok a rendészeti ismeretekből szerzett tudásukról adnak számot. A szóbeli vizsga június 16-án kezdődik és két héten keresztül zajlik majd az intézményben. A testnevelést választó fiatalok az érettségi gyakorlati részét szintén ebben az időszakban fogják végrehajtani.


Közel hetven érettségiző

A Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskolában három osztályban közel 70 diák érettségizik, akik közül három tanuló történelemből emelt szintű érettségit tesz. Az iskola vezetőjének véleménye szerint a magyar érettségi vizsgakérdései megfelelőek voltak, ellenben a matematika második részében nehéz feladatok vártak a diákokra.

A történelem, valamint az idegen nyelvek után a szabadon választott tárgyak következnek a jövő héttől.„Az informatikus diákok informatikai alapismeretekből, a gépészeink gépészeti alapismeretekből, míg a kereskedők kereskedelem-marketing ismeretekből fognak vizsgázni. Vannak olyan tanulóink akik biológiából, földrajzból, vagy fizikából érettségiznek. A kollégáimmal együtt nagyon bízunk benne, hogy diákjaink sikerrel teljesítik majd a vizsgákat.” – fejezte ki reményét Csirmaz István igazgató.


Kezdődnek a szakmai vizsgák

Az érettségi mellett a szakképző iskolás diákok számára is megkezdődnek a vizsgák a jövő héten. Az írásbeli két kiemelt napja május 15-e és 16-a lesz. Ezt követően két héten keresztül zajlanak majd a gyakorlati és a szóbeli vizsgák az intézményben. „A mi iskolában az úgymond 2+2, régi OKJ oktatási képzési jegyzék szerinti szakmai vizsgáztatás is zajlik, ami például az autószerelőknél az írásbelin kívül három teljes vizsganapot jelent. Az új köznevelési és szakképzési törvény alapján jövőre ismét visszatérünk a háromnapos vizsgáztatáshoz. Ez azt jelenti, hogy az egynapos írásbeli után egy több modulból álló szakmai vizsga következik, míg az utolsó nap a szóbeli vizsgák fognak lezajlani.”– emelte ki Csirmaz István.
Az intézményvezető elmondta, a végzős diákok közül sokan folytatják majd tanulmányaikat a Szakképzőben. Előreláthatólag a diákok mintegy 80-85%-a egy másik szakképesítés megszerzéséért újra beül majd az iskolapadba szeptemberben.

Kapcsolódó hírek