Ugrás a tartalomhoz

Kossuth díjas lett Béres János (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Kossuth díjat kapott Béres János furulyaművész, népzenekutató, zenepedagógus. A köztársasági elnök március 15., az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének alkalmából Kossuth-díjakat át.

Béres János furulyaművész, zenepedagógus, népzenekutató a Borsod megyei Gagybátorban született, 1930. március 28-án.
Már kiskorában elkészítette az első sípját, majd a furulyáját, amelyen meg tanult játszani.
A még gyermek Béres János szülőfalujában hat elemit végzett. Ösztöndíjasként került a Miskolci Lévay József Református Gimnáziumba. Tizenhat évesen már a Miskolci Fazekas Mihály nevét viselő népi kollégiumban ifjúsági nevelő. A Népi Kollégiumok Országos Szövetségének alapító tagja. Majd Sárospatakra a Református Főgimnáziumba kerül, innen visszatér Miskolcra, és a Kilián György Gimnáziumban szerez érettségi bizonyítványt mint dolgozó.
Előbb, mint táncos, majd furulyaszólista a Magyar Állami Népi Együttesben. 1951-ben lett hivatásos művész. Ezzel egy időben a Magyar Rádió és Televízió, valamint az Országos Filharmónia is foglalkoztatta.


Mezőkövesdi kötődése

A népzene-oktatási tevékenysége nem korlátozódott a fővárosra „1962-ben Mezőkövesdre hívtak, azzal a céllal, hogy az akkor még községben és környékén segítsen és terjessze a népi kultúrát. Először a Kis Jankó Bori Emlékházban, majd a Dohánybeváltóban vendégszobát kaptak meg feleségével. 1972-ben csatlakoztak a Matyó Népi Együtteshez, amelynek húsz évig tagjai voltak.  Később, már a város vezetői javasolták, hogy telepedjenek le Mezőkövesden. Volt ilyen vágyuk, ezért építettek egy víkendházat a Zsóry fürdőn, s azután onnan végezték munkájukat.

Béres János az évek során megkapta az Apáczai Csere János és a Földes Ferenc díjat, illetve a „pedagógiai érdemekért” és a „Kiváló Pedagógus” kitüntetéseket.
A Magyar Rádió és Televízió Elnöksége 8 alkalommal, „Nívó díjjal” jutalmazta, 1971-ben „Folklór nagydíjat”, míg 2000-ben „Ezüst toll” kitüntetést kapott.
Béres János 55 éves művészi és pedagógiai munkássága döntő mértékben hozzájárult ahhoz, hogy hazánkban a népművészet minden ága újra virágzásnak induljon, ezért életműve elismeréséül 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta.

E rangos díjak után idén március 14-én átvehette a Kossuth díjat is az élő népművészeti hagyomány továbbörökítése, a népzene művészi fokon történő művelése és annak oktatása, valamint a társadalom széles rétegeit elérő televíziós és rádiós műsorokban folytatott közművelői tevékenysége, valamint iskolaalapítói és igazgatói munkája elismeréseként.

Kapcsolódó hírek