Ugrás a tartalomhoz

Biztonság és értékvédelem (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A betörés elleni védekezés időseket érintő lehetőségeiről tájékozódhattak a Mezőkövesdi Idősügyi Tanács tagjai, a szervezet december 11-ei összejövetelén.

A Polgármesteri Hivatal B épületében megrendezett ülés első napirendi pontjában rendőrségi tájékoztatót hallgathattak meg a jelenlévők. Először Derekas Orsolya rendőr főhadnagy, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója köszöntötte a résztvevőket, majd Hoppa Sándor r. őrnagy, a megyei főkapitányság bűnmegelőzési osztályának főelőadója osztotta meg a témával kapcsolatos gondolatait. Kiemelte, hogy a megyei adatokat tekintve az elmúlt években növekedett az idősek, azaz a 65 év feletti lakosok sérelmére elkövetett szabálysértések és bűncselekmények száma. Hangsúlyozta, hogy ezek közül a vagyon elleni bűnesetek több mint 60%-ot tesznek ki és a lopások száma a legmagasabb. Éppen ezért nagyon fontos a lakosság, ezen belül az idősek folyamatos tájékoztatása, hiszen fokozott odafigyeléssel az esetek jelentős részét el lehet kerülni. Hozzátette, hogy idén szigorúbb lett néhány büntetőjogi rendelkezés. Az egyik fontos változás, hogy már az 50 000 Ft-ot el nem érő, szabálysértésnek minősülő eljárások is a rendőrség hatáskörébe tartoznak. Ez azt jelenti, hogy az elkövetők a pénzbüntetések mellett, akár börtönbüntetést is kaphatnak. A szakember felhívta a jelenlévők figyelmét a leggyakrabban előforduló bűncselekményekre, azok megelőzésére, elkerülésének lehetőségeire, illetve a bűnesetek bekövetkezése esetén a szükséges teendőkre.


Vigyázzunk értékeinkre!

Hoppa Sándor kiemelte egyebek mellett, hogy az egyik leggyakrabban előforduló eset az úgynevezett zseblopás, amit az elkövetők forgalmas helyeken, pl. bevásárlóközpontokban, piacokon, tömegközlekedési eszközökön hajtanak végre. Minden esetben nagyon fontos, hogy értékeinket jól elzárható helyen tartsuk, lehetőleg a kabát belső zsebében, vagy zárható nadrágban. A szakember emellett a bankkártyás visszaélésekről, valamint a betöréses lopásokról is megosztotta tapasztalatait, észrevételeit. Hozzátette, nagyon fontos, ha lopást, betörést, vagy rablást észlelünk, rögtön értesíteni kell a rendőrséget, ugyanis az intézkedés gyors megkezdése esetén, sokkal jobb eséllyel találhatják meg az elkövetőket. Hoppa Sándor elmondta, hogy a rendőrség munkatársai nagy hangsúlyt fektetnek a lakosság tájékoztatásra, amit a különböző fórumok mellett szóróanyagokkal és a média lehetőségeit felhasználva is igyekeznek az információkat eljuttatni az állampolgárokhoz.
 
Az ülés második napirendi pontjában a 2015. évi munkatervet vitatták meg és fogadták el az Idősügyi Tanács tagjai.

B. K.

Kapcsolódó hírek