Ugrás a tartalomhoz

Megáldott intézmény (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Ünnepélyes keretek között megáldották az Iskolatörténeti Gyűjtemény épületét.

Az ünnepségen Kinczel Brigitta, a múzeumot fenntartó Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte röviden a jelenlévőket január 21-én. Ezt követően Szabó Attila, a Jézus Szíve Plébánia káplánja áldotta meg az épületet.
Az esemény részleteiről Répászky Zoltán beszélt, aki gyűjtőmunkájával tevékeny részt vállalt a múzeum megalapításában. Elmondta, hogy Eötvös József báró, Vallás- és közoktatási miniszter javaslatára az országgyűlés 1868-ban fogadta el azt a népoktatási törvényt, amely Európában is kiemelkedő jelentőségű volt az oktatás területén. A törvény a tankötelezettség mellett meghatározta az iskola feladatait, az oktatáshoz szükséges tankönyveket, valamint az osztályok berendezésének kialakításáról is rendelkezett. Az oktatási törvényben előírták az intézmények rendszeres megáldását, melynek keretében fel kellett tüntetni az áldás éve mellett a Betlehemi királyok nevének kezdőbetűit is.
Az Iskolatörténeti Gyűjtemény megalapítása óta kisebb szünetet leszámítva minden esztendőben felelevenítik az iskola áldásának hagyományát.

B. K.

Kapcsolódó hírek