Ugrás a tartalomhoz

Jelentős gazdaságfejlesztés (videóval)

Kihelyezett ülést szervezett városunkban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés FIDESZ-KDNP frakciója március 27-én. Az eseményen egyebek mellett a megye gazdaságfejlesztésének lehetőségeiről tárgyaltak a résztvevők.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés tavaly októberben alakult. A szervezet 29 tagú, melyből 15 fő képviseli a kormánypártot, így a FIDESZ-KDNP alakíthatott elnökséget. A szervezet három, a pénzügyi és a jogi-ügyrendi mellett területfejlesztési bizottságot, állított fel, utóbbit Csiger Lajos, városunk települési képviselője vezeti.
„Örülök annak, hogy Mezőkövesd adhatott otthont az ülésnek, ami azért is örömteli, mert a járást, illetve választókerületet összesen hárman képviseljük. Nagy munka áll előttünk, hiszen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz kapcsolódóan az elkövetkező hetekben össze kell állítanunk a megye integrált területfejlesztési programját, amely után elindulnak a pályázati kiírások” – hangsúlyozta Csiger Lajos frakcióvezető.

Az ülésen részt vett Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke, aki elmondta, hogy hazánk gazdasága jelentősen erősödhet a 2014–2020-as európai uniós ciklusban. „Azt gondolom, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy soha nem látott méretű és mértékű fejlődési lehetőség előtt áll hazánk. Büszkék lehetünk, ha a támogatási összeget összevetjük az Európai Unió további 27 tagállamának támogatásával és ebből jelentős összeg jut Borsod-Abaúj-Zemplén megyének is. Annak tudatában még büszkébbek lehetünk, hogy hazánk 2010-ben még a csőd szélén volt és innen önerőből sikerült talpra állnunk” – emelte ki Pelczné dr. Gáll Ildikó.
Az alelnök hozzátette, a jelenlegi 3%-os gazdasági növekedés úgy stabilizálódhat, hogy közben az államadósság és a munkanélküliség is csökken. A közvetlen gazdaságfejlesztést elősegítő EU-s támogatás révén hazánk GDP-je akár meg is duplázódhat, ha a szférát nem sújtja újabb válság.

Török Dezső, a B-A-Z. Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte, a 2014–20120-as időszak elsődleges feladata a megyében, annak a 93 milliárd Ft-nak a hatékony felhasználása, amit elsősorban a gazdaság fellendítésére, munkahelyteremtésre és foglalkoztatásbővítésre fordíthatnak majd. „Tavaly majdnem 4400 projektötletet gyűjtöttünk össze a támogatás felhasználásával kapcsolatban. Az Irányító Hatóság január 30-án kiadta az Integrált Területi Program (ITP) 2.0-ás verzióját. A B-A-Z. Megyei Közgyűlés az április 29-ei ülésen fogadja el. Ezután megnyílnak majd az ITP források, amit időarányosan hívhatunk le” – mondta az elnök. Hozzátette, ha minden jól alakul, a nyáron pályázatokat írnak ki, ezeket a nyár végén fogják majd értékelni és az év végén szerződéskötésekre kerülhet sor. A tervek szerint 2016-ban mintegy 20 milliárd Ft értékű fejlesztés valósulhat meg.

Az eseményen Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője hazánk jelenlegi politikai, gazdasági helyzetéről tartott tájékoztatót.

B. K.

Kapcsolódó hírek