Ugrás a tartalomhoz

Általános iskolás hímzők tárlata (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Április 23-án különleges kiállítás nyílt meg a Közösségi Ház emeleti termében. Ez alkalommal az általános iskolások mutatták be az elmúlt egy évben készített hímzéseiket.

Az őrizzük meg Matyóföld kincseit! című európai uniós pályázat keretében megvalósított hímző szakkör általános iskolás résztvevői mutatták be az egy év során készített munkáikat, az általuk hímzett kisebb lakástextíliákat.
A tárlat elején Korpás Károly művelődésszervező köszöntötte a megjelenteket, majd pedig Molnár Istvánné települési képviselő nyitotta meg a kiállítást. Molnár Istvánné beszédében hangsúlyozta, hogy számára a kiállítás gyermekkorát, annak hangulatát idézi fel, amikor is az asszonyok kitanyázva hímeztek, amit ők, gyerekként szívesen figyelemmel kísértek és maguk is kipróbáltak. Hangsúlyozta, hogy öröm számára, hogy a fiatalok is megismerhették a szakkör révén a matyó hímzést, megtanulhatták az alapokat, tovább vihetik a város több évtizedes hagyományát.
Az eseményen a szakkör vezetője, Vámos Margit népi iparművész köszönte meg a szakkör létrejöttének lehetőségét, a gyerekek aktív, lelkes munkáját. Elmondta, hogy 21 iskolás vett részt a foglalkozásokon, akik a laposöltéssel, szálöltéssel készítették el az új matyó motívumokkal hímzett szemüvegtokokat, kisebb terítőket, zsebkendőket. A tárlat május 8-ig tekinthető meg a Közösségi Házban.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek