Ugrás a tartalomhoz

Rendőrségi felhívás – Figyelem a szünidőben is

Mezőkövesd hírei

A nyári hónapokban a gyermekek fokozott baleseti veszélyeknek vannak kitéve. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság néhány fontos prevenciót szolgáló momentumra hívja fel a figyelmet:

- A nyári hónapokban, a tanítási szünet időszakában jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége. A tanítás befejezését követően a gyermekek felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válhatnak, sok szabadidővel rendelkeznek, így gyakrabban jelennek meg a közterületeken, a parkokban, játszótereken és az utak mentén.
A gyermekek koruknál és tapasztalatlanságuknál fogva a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselői a közlekedésnek, még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, melyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, nem érzik a rájuk leselkedő veszélyeket, s figyelmük sem eléggé koncentrált.

- A szülők gyermekeikkel együtt tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat, vizsgálják át a gyermekeik kerékpárját és szükség esetén szereljék fel a kötelező tartozékokkal mint például a fékek, világítóberendezések, prizmák, csengő. Nagyon fontos, hogy a kerékpárok műszaki állapota mellett saját és gyermekeink biztonságáról se felejtkezzünk el. Mindezek érdekében a Megyei Balesetmegelőzési Bizottság azt tanácsolja, hogy a kerékpározás, görkorcsolyázás és a gördeszkázás közben használjanak bukósisakot, védőfelszereléseket.
   Kérjük a tisztelt szülőket és közlekedőket, a nyári időszakban különösen ügyeljenek a gyermekekre akár az úton, vagy annak közelében gyalogosan, vagy kerékpárral jelennek meg. Számítsanak arra, hogy a gyermekek közlekedése kiszámíthatatlan, sokszor nincs veszélyérzetük, és teljesen másként látják a világot, gyakran kalandot keresve minden észlelt dologban.

A nyári idény elmaradhatatlan velejárója a szabadvizek, szabad strandok környékének látogatása. A vízi balesetek megelőzésére az alábbiakban fordítsanak figyelmet:
- A szabadvizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken több helyen is megengedett a fürdőzés, vannak azonban olyan helyek, ahol tiltják, amelyet táblával jeleznek.
Különösen veszélyesek a szabad vizek közül a bányatavak, a hirtelen változó vízmélység és hőfok miatt.

- Kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, ugyanis a víz alatti nem látható tárgyak, így például faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést okozhatnak. Fokozottan vigyázni kell az erős sodrású folyókban, ahol gyakoriak az örvényképződések, hiszen ezek még a jó úszókra is veszélyt jelentenek.

- A szabadvizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők – megszokott – vízhőmérsékletétől, a hőségtől felhevült testtel történő vízbe ugrás különösen veszélyes, ezért kerüljék, mert megterheli a szervezetet, izomgörcsöt okozhat, sőt akár vízbe fulladáshoz is vezethet.
Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben!


Egy földön fekvő férfit fosztott ki a 24 éves szomolyai nő

Kifosztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság B. Edina 24 éves szomolyai lakossal szemben. A nyomozás adatai szerint a gyanúsított 2015. május 16-án 21.00 óra után Szomolyán, a Szabadság téren egy földön fekvő férfitól, annak védekezésre képtelen állapotát kihasználva eltulajdonította telefonját és mintegy 2000 forintját. Az ügyben indított nyomozást a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság a napokban befejezte és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte az illetékes járási ügyészségnek.


Keréktörés az M3-as autópályán

Segíteni álltak félre egy műszaki hibás autóhoz június 2-án a zsaruk az m3-as sztrádán Mezőkeresztesnél. A furgon vezetőjéről kiderült, korábban balesetet okozott, de elhagyta a helyszínt. Elfogták.

Budapestről egy bombakutató képzésről tartottak hazafelé szolgálati autóval a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei zsaruk az M3-as autópályán, amikor Mezőkeresztesnél elhaladtak egy baleseti helyszín mellett. „Láttuk, egy kisteherautó átszakította a szalagkorlátot, és a Budapest felé vezető pályatesten állt meg” - mondta Czimre József r. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Jonatán közterületi támogató alosztályának csoportvezetője. „Mivel a kollégák már intézkedtek, folytattuk utunkat. Néhány kilométerrel távolabb egy újabb sérült járművet láttunk. A furgonnak két kereke is kitört, a leállósávban, orrával a külső forgalmi sávba belógva vesztegelt. Megálltunk, megkérdeztük a sofőrjét, nincs-e szüksége segítségre. A férfi viselkedése kissé gyanús volt, ezért igazoltattuk. Közben a szolgálati autó megkülönböztető jelzését bekapcsolva figyelmeztettük a veszélyre a közlekedőket, és műszaki mentést kértünk.”
A sofőr akkor lett igazán gyanús a zsaruknak, amikor meglehetősen kapkodva, ideges mozdulatokkal kutatott az iratai után.
„Megérkeztek a helyszínre az emődi autópálya-alosztály munkatársai, akik közölték: a szalagkorlátot átszakító kisteherautóban egy személy könnyű sérülést szenvedett, a baleset okozója segítségnyújtás nélkül elhajtott. Akkor döbbentünk rá, miért ideges a furgonos” – közölte Czimre alezredes.
A jonatánosok átadták Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kollégáiknak a tatai V. Dávidot (29), akinek járművéből előkerült egy bontott borosüveg is. A férfi megtagadta, hogy belefújjon az alkoholteszterbe, ezért a járőrök előállították vér és vizelet-mintavételre. A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság segítségnyújtás elmulasztása bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a szabadlábon védekező V. Dávid ellen.


2015. június 20-án történt

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság járőrei 2015. június 20-án távoltartó határozat szabályainak megszegése miatt egy személyt előállítottak, majd őrizetbe vették. A rendőrkapitányság a szabálysértési őrizetbe vett személyt gyorsított eljárásban, 72 órán belül  bíróság elé állított.

Mezőkövesdi Rendőrkapitányság

Kapcsolódó hírek