Ugrás a tartalomhoz

Dolgoznak a diákok (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Központi munkaerő-piaci program indult, a diákok nyári foglalkoztatásának elősegítése érdekében. Az állam által támogatott országos projekt július 1-je és augusztus 31-e között zajlik, Mezőkövesden július 6-án kezdődött.

A projekt a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálása mellett, a Megyei Kormányhivatalok Foglalkoztatási Főosztályainak és a járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak közreműködésével valósul meg. A programhoz szükséges anyagi forrást teljes egészében a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból. A kezdeményezés fontos célja a fiatalok aktivitásának növelése, a munkatapasztalat, valamint a munkajövedelem szerzés elősegítése.
A programban a foglalkoztatást biztosító és támogatható munkáltató egyrészt a települési önkormányzatok, továbbá olyan intézmények lehetnek, amelyek önkormányzati alaptevékenységet végeznek.
„A foglalkoztatás támogatására a mezőkövesdi járás tekintetében mintegy 8 millió 420 ezer forint keretösszeget biztosított az állam. Összesen 169 diák foglalkoztatására nyílik lehetőség, melyből 119 fő júliusban, míg 50 fő augusztusban vesz részt a programban. Városunkban összesen 54 tanuló foglalkoztatása valósul meg a nyár folyamán” – emelte ki Bollók Zoltán, a Mezőkövesdi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője.


Huszonnégyen városunkban

Városunkban a Mezőkövesdi Közös Önkormányzati Hivatal, valamint a Mezőkövesdi Városgondnokság foglalkoztat diákokat a projekt keretében.
„Július 6-tól a Városgondnokságon 16, míg a Közös Hivatalnál összesen 8 diák dolgozik. A foglalkoztatás időtartama egyénileg változhat, de átlagosan nézve három hétig napi 4 órában végzik a tevékenységet.” – mondta Dr. Jakab Orsolya jegyző.
A diákok olyan tevékenységet, tevékenységeket végezhetnek el, melyek az önkormányzat és a városgondnokság feladatkörébe tartoznak. A Közös Hivatalnál adminisztratív munkákkal, egyebek mellett iratrendezési, forgalom számlálási, borítékolási feladatokkal foglalkoznak.
A Mezőkövesdi Járásban összesen 119 fiatalt vettek fel július 6-ától, közülük jelenleg 24 fő dolgozik városunkban. A program augusztusban folytatódik, ugyanis 3-ától és 10-étől újabb diákok kezdik majd meg tevékenységüket. Az önkormányzat célja az, hogy lehetőség szerint minden olyan tanuló bekerülhessen a programba, aki jelezte részvételi szándékát és megfelel az előírt kritériumoknak. Diákmunkát nappali tagozaton tanuló 16 és 25 év közötti fiatalok vállalhatnak.


Bevezetés a munka világába

A programban részt vesz Bán Beatrix, aki az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karán tanul. Korábban még nem jelentkezett diákmunkára, így lényegében első alkalommal nyer betekintést személyesen a munka világába. Elsődleges célja az, hogy munkatapasztalatokat szerezzen, amely később előnyére válhat az elhelyezkedésben.
„A diákmunka keretében főleg az ügyintézőknek segítek. Ügyiratokkal foglalkozok, borítékolok, ugyanakkor már többször részt vettem forgalomszámlálásban, valamint a Tiszta udvar, rendes ház pályázathoz is nyújtottam segítséget” – emelte ki Bán Beatrix.
Elmondta, a programnak köszönhetően hasznos tapasztalatokat szerzett a munkaügy, pénzügy, valamint az adócsoport területén, ugyanakkor a későbbiekben a természettudomány világában szeretne elhelyezkedni, tanulmányait meteorológus szakirányban folytatja. A diákmunkáért járó fizetést nyaralásra és tanulmányainak finanszírozására szeretné fordítani.
Hozzátette, miután felvették a Meteorológus mesterképzésre, folytatódni fog a tanulói jogviszonya, így jövőre is jelentkezni fog a diákmunka programra.

B.K.

Kapcsolódó hírek