Ugrás a tartalomhoz

Kedvező foglalkoztatási helyzet (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Idén is tovább csökkent az álláskeresők száma városunkban és a mezőkövesdi járásban egyaránt. Ezzel az eredménnyel a megye harmadik legjobban teljesítő térsége vagyunk.

„Legfrissebb adataink alapján 2310 fő álláskereső van regisztrálva kirendeltségünkön. Mezőkövesd tekintetében ez a szám 878. Ez 13,5%-kos munkanélküliséget jelent. A megyei statisztika alapján a harmadik legkedvezőbb helyen állunk. Ezen álláskeresők közül 1121 fő nem részesül ellátásban. Az álláskeresők nagy része vagy nem fejezte be az általános iskolát, vagy csak érettségivel rendelkezik, nincs szakmája, ezért nagyon nehéz az elhelyezkedésük, hiszen a cégek főként szakképzett munkaerőt keresnek. Összességében elmondható, hogy az elmúlt évekhez képest az adatok alapján csökkenő tendenciát mutat a munkanélküliek száma városunkban, illetve a járásban” – mondta el Bollók Zoltán, a Mezőkövesdi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője.
Az álláskeresők munkába állását segíti elő a Kormány által elindított közmunkaprogram, amelynek keretében a járásban 978 főt, míg Mezőkövesden 237 főt foglalkoztatnak. A résztvevők például az illegális szemétlerakók felszámolásában, csapadékvíz-elvezető árkok kialakításában, tisztításában, járda- és útfelújításokban, illetve a települések által elindított helyi programokban dolgoznak.
A nyár során az idénymunka, az egyszerűsített foglalkoztatás, az alkalmi munkalehetőség számos embernek nyújt segítséget, így ezekben a hónapokban kevesebb a regisztrált álláskeresők száma. Továbbra is elmondható, hogy a keresett szakmákban munkaerőhiány van, valamint az álláskeresők végzettsége sem felel meg a cégek, a munkáltatók igényeinek. „A nagyobbik lányom mezőgazdasági végzettséget szerzett, azonban nem tudott elhelyezkedni vele, így most tőlünk messze, egy budaörsi gyárban tudott elhelyezkedni. A kisebb lányunknak sikerült Mezőkövesden munkát kapni, viszont csak hat órában” – mondta el Balogh Tibor.
A Foglalkoztatási Osztály több lehetőséggel igyekszik megkönnyíteni a regisztrált álláskeresők elhelyezkedését. „A cégek számára kérelmek útján támogatást tudunk nyújtani európai uniós projekt keretében. A TÁMOP-1.1.2-es program keretében még három hónapig 100%-os, illetve 70%-os bérköltség-támogatást tudunk biztosítani. Új programként indult el a 25 év alatti álláskeresők segítése, amely segítségével bérköltség-, útiköltség-támogatást tudunk nyújtani számukra. Valamint a pályakezdő, 25 év alatti személyek lakhatási hozzájárulást is igénybe vehetnek, illetve, ha vállalkozást szeretnének indítani, akkor a vállalkozóvá válási támogatást is kérhetnek” – ismertette a lehetőségeket Bollók Zoltán.
Az érintettek, illetve a munkáltatók a támogatási lehetőségekről bővebb információt a Foglalkoztatási Osztály munkatársaitól kaphatnak.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek