Ugrás a tartalomhoz

Nem elegen, bár többen (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Még mindig kevesen adnak vért, bár 2013-2014-hez képest tavaly kis mértékű növekedés figyelhető meg az önkéntes véradók számában.

A Magyar Vöröskereszt minden évben meghatározza az adott település nagyságához mérten azt a véradó-létszámot, amellyel már biztosított lenne a hazai vérkészlet-utánpótlás. Ez az irányszám Mezőkövesden 2000 fő.
–  Ehhez képest az elmúlt évben 1371 ember vett részt az általunk szervezett akciókon. Megyei szinten is hasonlóak az arányok, a tervezett 31 ezer emberből 21 ezren adtak vért 2015-ben. Nagyon alacsony ez a szám. Azt még hozzátenném, hogy Mezőkövesden az előző évekhez képest kis mértékben, de nőtt a véradók száma, de azért jelentősen elmaradt az előirányzattól – mondta el Máténé Tóth Anita, a Magyar Vöröskereszt Dél-Borsodi Területi Szervezetének mezőkövesdi területi munkatársa.
A legnagyobb humanitárius szervezet mezőkövesdi képviselője elmondta, hogy a létszám csökkenésében az is közrejátszik, hogy az önkéntes véradók főként irányított véradásokon vesznek részt, azaz olyankor segítenek, amikor egy adott műtéthez keresnek meghatározott vércsoportú donorokat. Ezek az irányított véradások azonban elkerülhetőek lehetnének, ha lenne elég rendszeres véradó, hiszen akkor az ellátásokhoz szükséges vérkészlet biztosított lenne.
2016-ban is az eddig szokásos módon és rendszerességgel szervezi meg a Vöröskereszt a véradásokat Mezőkövesden, illetve a város térségében található 22 településen is. Mezőkövesden havonta, míg a térség többi településén évente 2-3 alkalommal várják szervezett formában a véradókat. Erről több fórumon tájékoztatják a segíteni akarókat, levelet küldenek, szórólapot, plakátot helyeznek ki, valamint a Mezőkövesdi Újságból és Mezőkövesd aktuális havi plakátjairól is értesülhetnek a soron következő akciókról.
– 2016 a Magyar Vöröskereszt életében jelentős év, hiszen idén ünnepli fennállásának 135. évfordulóját. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vöröskereszt programsorozatot hirdetett, amelynek nyitányaként február 6-ára jótékonysági bált szerveznek a miskolci ITC székházban, melyre itt Mezőkövesden is lehet jegyet igényelni a Vöröskereszt irodájában – tette hozzá Máténé Tóth Anita.

SZERVEZETI VÁLTOZÁSOK Az elmúlt időszakban szervezeti átalakítás történt a Vöröskeresztnél, melynek következtében területekre osztották Borsod-Abaúj-Zemplén megyét. Megalakult az Észak-Borsodi és a Dél-Borsodi Régió.
Mezőkövesd Mezőcsáttal, Tiszaújvárossal és Szerencs térségével együtt a Dél-Borsodi Régióhoz tartozik ezentúl, amelynek az új vezetője – Tiszaújváros székhellyel – Laták Kamilla lett. A változástól függetlenül a civil szervezet mezőkövesdi irodája továbbra is a szokott módon várja az ügyfeleket.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek