Ugrás a tartalomhoz

Pálinka Országkóstoló Mezőkövesden (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Mezőkövesden választják ki idén Magyarország pálinkakiválóságait, Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéjét és hazánk legjobb pálinkáját. Május 31. és június 2. között városunk ad helyet az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenynek és a Nemzeti Pálinkakiválóság Programnak.

A Pálinka Nemzeti Tanács immár három éve rendezi meg az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyt, 2015. óta pedig a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programjával, a Nemzeti Pálinkakiválóság Programmal egyszerre.
A verseny hivatalos megnyitóját május 31-én tartották meg a Közösségi Házban, ahol elsőként Mihály László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke beszélt. Kiemelte, hogy a versenyre 51 kereskedelmi főzde 327 pálinkával nevezett be. Elmondta, hogy a versenyen a beérkezett mintákat a Pálinka Nemzeti Tanács és a Földművelésügyi Minisztérium által elfogadott Országkóstoló Szabályzat betartása mellett a jelenleg legelterjedtebb rendszerrel, a 20 pontos bírálati módszerrel minősítik.
Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte, hogy a verseny célja a pálinka mint nemzeti ital hitelének és ismertségének növelése, a minőségi pálinka bel- és külpiaci megjelenésének elősegítése.
Az elmúlt években a Kormány is több intézkedést tett annak érdekében – például a pálinkatörvény megalkotása, a Pálinka Nemzeti Tanács köztestületté alakulása, a magyar pálinka eredetvédelme és a hungarikum minősítés –, hogy megkönnyítse a pálinkafőzés szabályait, támogassa a magyar nedű népszerűségét. Erről már a rendezvény védnöke, Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője beszélt a megnyitón.
Dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere köszöntötte a megjelenteket és örömét fejezte ki, hogy Mezőkövesd adhat otthont ennek a rangos eseménynek és jó eredményeket, sok sikert kívánt versenyzőknek.
Az eseményen meghallgathatták a jelenlévők Ács Gyula dudajátékát, egy népdalcsokrot Vargáné Pap Edina tolmácsolásában, valamint megtekinthették a Matyó Néptáncegyüttes és a Százrózsás Néptáncegyüttes táncosainak produkcióját.

M. Zs.

 

A hazai pálinka védelméről

A magyar kormány hatalmas harcot vállalt a magyar pálinkáért, ennek lett az eredménye a pálinkatörvény, a köztestületként működő Pálinka Nemzeti Tanács, a pálinka hungarikummá válása, illetve az is, hogy az Európai Unióban eredetvédelem alatt áll ez a termék - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára Mezőkövesden, az országos pálinkaverseny és pálinka országkóstoló megnyitóján kedden.

Felidézte, hogy Brüsszelben kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a pálinkafőzés adómentessége miatt. Hangsúlyozta: nem a kormányon múlt, hogy párlatjegyet kell venniük az otthon főzőknek, és nem maradhatott adómentes a bérfőzetés sem.
Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar pálinkát külföldön is eladhatóvá kell tenni. A magyar kormány partner abban, hogy a pálinka még nívósabb és sikeresebb legyen - tette hozzá.
Tállai András arról is beszélt, hogy a pálinka meghatározó szerepet játszik a turizmusban, a mezőgazdaságban, a vidéki ember életében, elősegíti az élelmiszerfogyasztást, az egészséges táplálkozást.
Az adóhivatal vezetőjeként jelezte: az új jövedéki törvény jelentős könnyítéseket tartalmaz, és gyorsabb lett az ügyintézés is. A költségvetés oldaláról nézve pedig elmondható, hogy a jövedéki adó megközelíti az ezermilliárd forintot - tette hozzá.
Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke ismertette, hogy a tanács három éve rendezi meg az országos pálinkaversenyt, amit tavaly óta - a pálinka kiválóság programmal együtt - pálinka országkóstólóként bonyolítanak le. Beszélt arról, hogy a tanács 2009 óta miniszteri tanácsadó testületként működött, az idén márciusban pedig köztestületté alakult. Az új köztestületnek ez a verseny az első nagy rendezvénye.
A megmérettetésre ezúttal 51 kereskedelmi főzde 321 mintát nevezett be. A díjátadó a Parlamentben lesz június 21-én - hangzott el.
Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a minisztérium eredetvédelmi programjában célul tűzte ki, hogy minél teljesebbé tegye az ország pálinkatérképét.
A helyettes államtitkár az MTI kérdésére elmondta: az országos pálinkaverseny és a pálinka országkóstoló közös megrendezésével hatékonyabb a minősítés. Az előbbin arany-, ezüst- és bronzérmet adnak, az utóbbin pálinka kiválósággá nyilvánítják az erre méltó mintákat.

Forrás: MTI

Kapcsolódó hírek