Ugrás a tartalomhoz

Hármas matyó lakodalom (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

3 menyasszony, 3 vőlegény, 3 vőfély – különleges matyó lakodalmas kíváncsiskodói lehettünk január 21-én délután a Sportcsarnokban. Ötödik alkalommal rendezték meg városunkban a Matyó Rózsa Ünnepét.

 
 
A matyó népművészet 2012-ben került fel az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Mezőkövesd Város Önkormányzata és a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. által szervezett rendezvényen nemcsak ezen megtiszteltetés alkalmából ünneplünk, hanem  megemlékezünk a felbecsülhetetlen értékű örökséget ránk hagyó őseink előtt. 

Az esemény elején név szerint köszöntötték a régi Matyó Népművészeti és Háziipari Szövetkezet nyugdíjas dolgozóit: Bollók Józsefnét, Bán Gáspárnét, Guba Jánosnét, Papp Gyulánét, Farkasné Borikát, Takács Erzsébetet, Bóta Józsefnét, Elekné Marikát, Farkasné Dudás Máriát, Lázár Erzsébetet és Mezei Józsefnét.
Az esemény elején Pető Margit – Mezőkövesd Díszpolgára – külön erre az alkalomra írt „Matyó rózsák” című versét szavalta el Takács Norbert, a MASZK Egyesület elnöke. 
 
Ünnepi gondolatok A rendezvény díszvendége Barsi Hajna, etnográfus, néprajzi és népi iparművészeti szakember, a Magyar Művelődési Intézet Népi Iparművészeti Titkárságának volt osztályvezetője, jelenleg főtanácsosa volt, aki beszédében kiemelte egyedi, sajátos hagyományaink, örökségünk ápolásának fontosságát, valamint a matyók ezen a téren végzett kiemelkedő munkáját. 
– Ahogy Kodály Zoltán írta: „A magyar kultúra pislákoló mécses, a mécsből pedig világító fáklya lehet. Még sokan élnek, akik nem tudnak róla. Nem ismerik, tehát nem is szerethetik. Elég volna az itt élők, az eddig közömbösek tevékeny érdeklődése, hogy a mécses fáklyává lobogjon fel...” Szerencsére ezen a vidéken rég meggyújtották a fáklyát. Hol kisebb, hol nagyobb lánggal, de ég. Már a millennium évében, idején meggyulladt ez a fáklya. Hiszen Mezőkövesd volt az, amely Kalotaszeg és Sárköz mellett felhívta a figyelmet arra, hogy milyen csodás népművészetünk van, milyen gazdag hagyománnyal rendelkezünk. Miért fontos ez annyira? Mert ez a hagyomány fennmaradásunk záloga – mondta Barsi Hajna, aki beszédét egy népdalt elénekelésével zárta.

A lagzi Az idei műsorban a korábbi évektől eltérően a három matyó település – Mezőkövesd, Szentistván és Tard – tánccsoportjai nem külön-külön, hanem egyszerre léptek színpadra, akik a régi, háromnapos matyó lakodalom pillanatait mutatták be a nézőknek. A produkció különlegessége azt volt, hogy egyszerre három ifjú párt köszöntött a násznép a színpadon. Az előadás idejére mi, nézők is kíváncsiskodók, „leskődők” lehettünk. Megtekinthettük, hogyan telt régen a háromnapos lagzi, hogyan mulattak nagyszüleink, dédszüleink azokon a híres matyó lakodalmakon. Bár a lakodalmi menüt nem tudtuk megkóstolni, de gyönyörködhettünk a színes, gyönyörű ruhákban, a matyó leányok és legények táncában.
A produkcióban felléptek a mezőkövesdi Matyó Néptáncegyüttes, a Matyó Népi Együttes, a Százrózsás Néptáncegyüttes, a Rozmaring Néptáncegyüttes, a tardi Cseppecskék és a Gyöngykaláris Néptáncegyüttes, a szentistváni Karító Néptáncegyüttes, Indre Andrea és Vargáné Pap Edina népdalénekesek, valamint Mezőkövesd, Tard és Szentistván pávakörei. 
A műsorban kuriózumként közös tánccal mutatkozott be a három éves Molnár János Bende és a 2 éves Nyeste Judit Janka. A talpalávalóról a Bürkös zenekar gondoskodott.
A műsor rendező-koreográfusa Molnár János volt. Az előadásban szereplő együttesek vezetői, koreográfusai: Juhász László, ifj. Zsuráfszki Zoltán és Szabó Judit, Kovács László, Molnár János, Molnár Judit, Bíró Éva, Zelei Ferenc, Bakondi István, Szikszai Imre, Varga Józsefné.
A táncosok háta mögött látható monumentális művészeti alkotás Laczkó-Pető Mihály festőművész Mezőkövesdi utcakép templommal című festménye.

Kiállítás A gálaműsor ideje alatt egy „mini-kiállítást” rendeztek be a Városi Sportcsarnok emeletén, amely Vámos Margit, a Népművészeti Ifjú Mestere vezetésével, a Matyó Értékteremtő Program résztvevői által készített termékekből ad ízelítőt. Láthattunk például hímzett matyó női és férfi viseletet, hímzett párnát, hímzett házi áldást.
M. Zs.

Kapcsolódó hírek