Ugrás a tartalomhoz

Tavaszi karulás

Mezőkövesd hírei

Kilencvenhat új matyó ruhát adtak át ünnepélyes keretek között a Mezőkövesdi Óvoda-Bölcsőde és Élelmezési Központ részére.

A Tavaszi karulás címmel meghirdetett kulturális ünnepségen dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere mondott köszöntőt május 19-én a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban.

– Szeretnénk, hogyha minél többen elődeink ruháját viselnék, a legkézenfekvőbb volt, hogy ezt a kezdeményezést a gyermekeknél kezdjük. 2021. március 1-jén kezdtek hozzá a Közfoglalkoztatásban résztvevő asszonyok a kisruhák elkészítéséhez. Összesen 48 fiú és 48 lány ruhát készítettek, valamint 96 surcot hímeztek ki és 10 fiú mellényt varrtak, 18 ezer munkaórát töltöttek a ruhák elkészítésével – mondta dr. Fekete Zoltán, aki a projektben résztvevők neveit is felsorolta. Hozzátette, legközelebb a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Szent László gimnázium részére készítenek matyó ruhákat. Hangsúlyozta, a cél az, hogy az ünnepek alkalmával minél többen hordják büszkén elődeink viseletét, majd jelképesen átadta a ruhákat, amit dr. Török László, a Jézus Szíve Egyházközség plébánosa áldott meg.

ÜNNEPI MűSOR Az átadón felléptek az új matyó ruhába öltözött óvodások, a Matyó Népi Együttes tagjai, a Matyó Népművészeti Egyesület Pöttöm és Ragyogó néptánccsoportjai, valamint Mozer Attila vezetésével a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola fúvós kamaraegyüttesének műsorát is meghallgathatták a jelenlévők. A műsort táncház után közös felvonulás és karulás zárta. A programról fotógalériát később láthatnak.

ELőZMÉNY Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázaton 1 millió 300 ezer forintot nyert a Mezőkövesdi Óvoda-Bölcsőde és Élelmezési Központ, melynek egy részét infokommunikációs eszközök, nyomtatók, erősítők, mikrofonok, hifi tornyok vásárlására fordították, míg a fennmaradó összegből a matyó ruhákhoz szükséges anyagokat vették meg, tudtuk meg Lázár Endréné intézményvezetőtől.

Kapcsolódó hírek