Ugrás a tartalomhoz

Kerékpár-megáldás Mezőkövesden (Videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Országos viszonylatban is egyedülálló kezdeményezésként kerékpár-megáldási ünnepséget szerveztek május 13-án 9 órától a Jézus Szíve templom előtt. Az eseményen több mint 600 kerékpáros és kerékpár vett részt.

Mezőkövesd mint „biciklis város” életében fontos szerepet tölt el a kerékpár, a kerékpározás. Ehhez kapcsolódva hirdette meg a Jézus Szíve Egyházközség, dr. Berkes László pápai prelátus, plébános vezetésével a kerékpár-megáldási ünnepséget.
„Az áldás a teremtő Isten jóakaratának lehívása arra a személyre, élőlényre, tevékenységre vagy tárgyra, amely közel áll az emberhez, amelynek léte, épsége minden nap fontos számunkra. Itt Mezőkövesden, tekintettel arra, hogy a város sík terepen terül el, meglehetősen közkedvelt a kerékpárral való közlekedés. Illő tehát, hogy erre a közlekedési eszközre, amelyet talán minden nap használunk, Isten áldását kérjük. Jó alkalom volt ez az ünnep arra is, hogy a közlekedéssel kapcsolatos hibáinkat, esetleg bűneinket is tudatosítsuk, megbánjuk, illetve, hogy a biztonságos közlekedésért, valamint a közlekedésben résztvevők nagylelkűségéért és figyelmességéért imádkozzunk.” – emelte ki a kezdeményezés célját dr. Berkes László pápai prelátus.
Az egyházközség felhívása megmozgatta a kövesdi híveket, embereket, hiszen vasárnap, a hűvös és szeles időjárás ellenére több mint 600 kerékpárt számoltak meg a templom előtt. A 9 órakor kezdődő szentmise után a templom előtti téren felsorakozott Kövesd apraja-nagyja, a legkisebbektől a legidősebbekig, hogy megáldhassák mindennapi közlekedési eszközüket. Az áldás után 3-4 fős sorokba igazodva tettek egy kört a templom előtt, hogy közben meg is szentelhessék a kerékpárokat.
A szertartás után, a kétkerekű járművek megáldása után pedig a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság munkatársai tartanak bicikliátvizsgálást, hogy a kerékpárok a KRESZ-nek megfelelően legyenek felszerelve.

Kapcsolódó hírek