Ugrás a tartalomhoz

Jubileumi ünnepség

Mezőkövesd hírei

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listájára való felkerülés 10 éves jubileuma alkalmából ünnepséget szerveztek városunkban.

 

Az egész napos esemény nyitányaként dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának igazgatója és dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere mondott köszöntőt a Népi Művészetek Házában, az ünnepség házigazdája Pap Bernadett, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke volt. Ezt követően az észak-magyarországi régió népművészeti egyesületei mutatkoztak be. A Matyó Népművészeti Egyesületet Berecz Lászlóné, a szervezet alapító- és tiszteletbeli elnöke mutatta be. Ezen felül egyebek mellett a Csillagvirág Népművészeti Egyesülettel, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületével, valamint a Fügedi Márta Népművészeti Egyesülettel ismerkedhettek meg a jelenlévők. Délután karácsonyi díszeket, ajándékokat lehetett készíteni és vásárolni, lehetőség nyílt mézeskalács-díszítésre, kukoricacsuhé tárgyak készítésére és a kosárfonás rejtelmeibe is betekinthettek az érdeklődők.


Ezután a Matyó Népművészeti Egyesület tánccsoportjainak műsorát lehetett megtekinteni, fellépett a Matyó Táncegyüttes, a Százrózsás Néptáncegyüttes, a Matyó Népi Együttes, míg a legkisebbek, a Pöttömök és a Ragyogó néptánccsoportok közös produkciót mutattak be, emellett egy karácsonyi meglepetés produkcióval készültek a néptáncosok. Az ünnepi esemény táncházzal zárult, a táncokat kicsiknek és nagyoknak Hejczei Gabriella és Repka Gyula táncoktatók tanították be. A talpalávalót a Parapács zenekar húzta az este folyamán. A rendezvényt a Matyó Népművészeti Egyesület szervezte december 10-én.

B. K.

Kapcsolódó hírek