Ugrás a tartalomhoz

„Legyen béke, szabadság és egyetértés!” – városi ünnepség Mezőkövesden

Mezőkövesd hírei

Dr. Fekete Zoltán polgármester mondott beszédet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójának tiszteletére szervezett városi ünnepségen március 14-én.

A mezőkövesdi megemlékezés az 1848-49-es Emlékműnél kezdődött a Mezőkövesd Mezőkövesd Város Pro Urbe-díjas Fúvószenekarának térzenéjével, majd pedig Csup Atilla Fábián, a középiskolai szónokverseny győztese, a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium tanulója mondta el beszédét.

„Föl, nemzetem, föl!” - Petőfi Sándor híres mondata nemzeti történelmünk egy igen fájdalmas, de heroikus időszakában hangzott el. Egy olyan korban, amikor a hazaszeretetet konkrét helyzetben, valós tettekkel lehetett és kellett bizonyítani, hisz nemzeti létünk és fennmaradásunk forgott kockán. Amikor a „verbális hitvallás” kevésnek bizonyult. Amikor csupán szavakban hazaszeretőnek, bátornak és magyarnak lenni kevés volt. Amikor nem volt más út, mint magyarként bátran cselekedni, vagy elveszni. Olyan kor volt az, amikor az ember a hitét, hazaszeretetét és hűségét nap mint nap bebizonyíthatta. – mondta Csup Atilla Fábián.

A szónoklat követően Mezőkövesd Város Önkormányzata nevében koszorút helyezett el az emlékműnél Tállai András miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, dr. Fekete Zoltán polgármester és dr. Jakab Orsolya jegyző, valamint a mezőkövesdi nevelési, oktatási intézmények, gazdasági társaságok, civil szervezetek, pártok képviselői is lerótták tiszteletüket.

SZÓNOKLAT | A program a Közösségi Házban folytatódott, ahol elsőként városunk polgármestere, dr. Fekete Zoltán mondta el ünnepi beszédét.

„Mit kíván a magyar nemzet? Legyen béke, szabadság és egyetértés! Így kezdődik az 1848. március 15-ei forradalom híres 12 pontja. És ezzel a felszólítással zárul Magyarország Alaptörvénye. 175 év van a mondatok között. 175 év történelme, forradalmak, háborúk, nemzeti tragédiák és nemzeti újjászületés, milliók és milliók küzdelme azért, hogy országunk, Magyarország fennmaradjon. Ma, 2023. március 15-én mit kíván a magyar nemzet? Békét, szabadságot és egyetértést! – emelte ki a városvezető.

Dr. Fekete Zoltán polgármester hozzátette, hogy békét kíván a magyar nemzet, amit most elloptak a világtól és most, az elmúlt hetven év legértelmetlenebb és legpusztítóbb háborúja Európában zajlik. Hangsúlyozta, hogy mi, magyarok azt kívánjuk, hogy legyen béke azonnal és bármi áron, mert béke nélkül nincs normális élet.

„Legyen szabadság! Szabadság ahhoz, hogy egy nemzet maga dönthessen arról, miként kíván élni, mit tart fontosnak és mit tart elvetendőnek. Szabadon dönthessen arról, hogy kire bízza a nemzet szolgálatát, kinek a kezébe adja át az átruházott hatalmat. A döntést pedig mindenkinek tiszteletben kell tartani még akkor is, ha dollármilliók mentek veszendőbe. Ma azok támadják a Magyar Kormányt, akit senki nem választott meg arra, hogy beleszóljon a nemzet életébe” – hangsúlyozta a városvezető.

Az ünnepi beszédének a harmadik pillére pedig az egyetértés volt. Dr. Fekete Zoltán elmondta, hogy nem kell mindenben egyetérteni, de a nemzet továbbélésének feltételeiben mindenképpen. Hangsúlyozta, hogy nem szabad feláldozni politikai hovatartozástól függően a hatalom megszerzése érdekében nemzetünk alapvető érdekeit.

Dr. Fekete Zoltán beszédét azzal zárta, hogy bár ma nem kell vértanúnak lenni, nem kell utolsó töltényig harcolni, de kell a magyar nemzetnek béke, szabadság és egyetértés. 1848. március 15. hőseihez akkor leszünk hűek, ha ebből a háromból nem engedünk.

MűSOR | Az ünnepi gondolatok után a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium diákjai mutatták be „Visszaemlékezés 1848. március 15-ére című műsorukat, amelyben felelevenítették egyebek mellett a 12 pontot, a Nemzeti Dal születését, hogy mi is történt 175 évvel ezelőtt március 15-én. A műsort Barta Judit igazgatóhelyettes állította össze. A gyerekeket Ádám János, dr. Bágyi Tamás, Bálintné Tóth Éva, Nyesténé Nagy Krisztina, Pruskóczki Gáborné és dr. Radványiné Fodor Valéria pedagógusok készítették fel az előadásra.

hmzs

Kapcsolódó hírek