Ugrás a tartalomhoz

Matyóság témahét a Szent Imre Tagiskolában (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Kiállítással egybekötött zárórendezvényt szerveztek a Matyóság című témahét keretében a Szent Imre Tagiskolában. A három hetet meghaladó projekt keretében az intézmény diákjai a matyó kultúrát, szokásokat, hagyományokat dolgozták fel.

A TÁMOP- 3.14.-08/2-208-0142 azonosító számú, „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben” című pályázatban minden kövesdi oktatási intézmény részt vesz, így a Szent Imre Tagiskolában is lebonyolították a programot.
A témahét keretében az 5. A és az 5. B osztály diákja a matyóságot, a matyó kultúrát dolgozták fel. Az 5 nap során ellátogattak a Matyó Múzeumba, a tájházakba, ahol megismerkedtek az ősi szakmákkal, a népviselettel, a népi hagyományokkal, népi ételekkel. A diákok az így megszerzett új ismeretanyagukból prezentációt készítettek, amelyet bemutattak diáktársaiknak.
A hét során a szülők segítségével régi matyó tárgyakat, népviseleteket, kellékeket gyűjtöttek össze, amelyből pénteken a projekt zárásaként egy kiállítást rendeztek be. A szülők jóvoltából a gyerekek megkóstolhatták a herőcét. Emellett a program keretében számos kifejezést megtanultak a gyerekek, mint például a szmokkolást, riselés, stb.
A projekt zárónapján a résztvevő diákok egy rövid műsor keretében mutatták be a héten tanultakat. Az iskola többi tanulójából alkotott közönség így láthatott az ötödikesek előadásában régi időket felelevenítő jeleneteket, amely a karulást, a tanyázást mutatta be, valamint táncoltak és régi matyó dalokat is énekeltek a gyerekek.

Kapcsolódó hírek