Ugrás a tartalomhoz

Szent László ÖRÖKsége Mezőkövesden

Mezőkövesd hírei

A Nemzeti Tehetség Program támogatásával országos történelmi versenynek adott otthont intézményünk, a százéves fennállását ünneplő Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola.

A Szent László ÖRÖKsége elnevezésű verseny célja az volt, hogy a tanulók felidézzék Szent László király uralkodását, történelmi tetteit, legendáit, illetve megismerjék az Árpád-kor történelmét, kapcsolódási pontokat keresve az irodalommal és a képzőművészettel.
A versenyt két kategóriában hirdettük meg: gimnáziumi, illetve szakközépiskolai / szakiskolai. Háromfős csapatokkal lehetett nevezni. Az első fordulót online bonyolítottuk: a nevezőknek egy feladatlapot kellett kitölteniük – az adott szakirodalom segítségével. A megmérettetés népszerűségét mutatja, hogy közel száz megoldás érkezett az ország minden részéből.
A szóbeli fordulóba kategóriánként 4-4 csapat jutott. A döntőre 2012. június 5-én került sor a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola dísztermében. Változatos feladatok várták a versenyzőket. Szükség volt IKT-ismereteikre, mert minden csapatnak ppt-bemutatóval kellett készülnie adott témában (Szent László, a lovagkirály, Szent László alakjának megjelenése a művészetekben). A diákok kreativitását várta el számos feladat: például történelmi bulvárhír írása, történelmi activity.
A verseny helyszínén megcsodálhatták a résztvevők iskolánk művésztanárának, Laczkó Pető Mihálynak, valamint a tanulóink anyagából rendezett kiállítást is. Az év rajzosa kitüntető címet Fehér Anna 12. A osztályos tanuló nyerte el. Könyvjutalomban részesült alkotásaiért Kovács Csilla 12. B osztályos és Floszmann Gergő 12. A osztályos tanuló.


A megmérettetés eredménye a következőképpen alakult:

Gimnáziumi  kategória:
1. helyezett - Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziuma, Kiskunhalas
2. helyezett - Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc
3. helyezett - Ady Endre Gimnázium, Budapest
4. helyezett - Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Eger


Szakközépiskolai, szakiskolai kategória:

1. helyezett - Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola, Békéscsaba
2. helyezett - Andrássy Gyula Szakközépiskola, Miskolc
3. helyezett - Egry József Középiskola, Szakiskola és Kollégium, Zánka
4. helyezett - Boronkay György Műszaki  Középiskola, Vác


A Szent László ÖRÖKsége történelmi verseny is azt bizonyította, hogy a sokrétű szervező, előkészítő,  felkészítő munka mellett is   szükség van ilyen erőpróbákra.

Gratulálunk valamennyi versenyzőnek és felkészítő tanárnak!

Rigó Attila

Kapcsolódó hírek