Ugrás a tartalomhoz

Gazdasági évnyitó

Mezőkövesd hírei

Mezőkövesden induló beruházások, a stabil és növekvő gazdaság, a vállalkozások helyzete volt a gazdasági évnyitó központi témája.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és Mezőkövesd Város Önkormányzata által szervezett ünnepségen elsőként dr. Fekete Zoltán polgármester a város eredményeiről, helyzetéről tartott beszámolót. Összefoglalójában kitért a település lakosság számára, a szociális ellátásokra, támogatásokra, a városüzemeltetési és városfejlesztési feladatokra, valamint beszélt Mezőkövesd költségvetéséről, bevételeiről is. Kiemelte, hogy az elmúlt évben az önkormányzat saját bevétele 1 milliárd 822 millió forint volt, mely 366 millió forinttal több a 2022-es adatokhoz képest. Dr. Fekete Zoltán hozzátette, hogy Mezőkövesd Város Önkormányzata nem élt a törvény által biztosított lehetőséggel, nem vezetett be új adót.

Az önkormányzatok rendkívüli támogatására benyújtott pályázatunk alapján 2023-ban 23.793.000 forint támogatásban részesültünk. Az energiaköltségek hatásának csökkentése érdekében önkormányzatunk tavaly összesen 129.206.000 forint támogatást kapott az kormánytól"  – mondta el dr. Fekete Zoltán.

Mindemellett a városvezető ismertette a 2023-ban megvalósított beruházásokat. Az elmúlt esztendőben befejeződött egyebek mellett a Petőfi és környékbeli utcák vízrendezése, az ipari parkok fejlesztésének harmadik üteme. Dr. Fekete Zoltán kitért az elnyert projektekre is.

Nyertes pályázat révén a volt repülőtér melletti 20 hektáros ipari területünkön újabb fejlesztés lesz, ipari csarnok és kerítés épül, melyre nettó 687.759 546 forint támogatást kaptunk. Bővítjük a piaccsarnokot, fedett virágárusító helyet alakítunk ki a 43.872.000 forintos uniós forrásból. A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő turisztikai fejlesztésére, a kör- és hullámmedence teljes átalakítására nettó 1.085.900.000 forintot fordíthatunk. A fürdő energetikai korszerűsítésére pedig nettó 3.199.942.000 forintot nyertünk" – emelte ki a polgármester.

Emellett szintén uniós forrásból épülhet meg a Madách úti új orvosi rendelő, a Mátyás király úttól a volt laktanyáig tartó kerékpárút, valósulhat meg a László Károly úti óvoda energetikai korszerűsítése, valamint a Közösségi Ház erkélye és elektromos hálózatának megújítása is. Összefoglalója végén pedig szót ejtett a nagyobb rendezvényekről, a különböző elismerésekről, a sportéletről.

2022-es év eredményei gyors visszapattanást jelentettek a covid helyzet után, aztán a háború miatti kedvezőtlen intézkedések nehezebbé tették a 2023-as évet. Visszaesés volt, újra emelkedő pályára lépni pedig nem ment olyan könnyen, mint, ahogy az 2020-2021-ben történt. De a gazdaság megőrizte működőképességét, a vállalkozások talpon vannak, a beruházások folynak, a foglalkoztatás kiváló eredményeket mutat. Tervek vannak, a gazdaság fejlődése elindult. 2024-ben gazdasági növekedés várható, nincs olyan ágazat, ahol az emelkedő tendencia ne lenne érezhető, ahol a szereplők ne lennének optimisták" – ezt már Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondta beszédében.

A Kamara elnöke beszámolt a Kormány és a Kereskedelmi és Iparkamara közötti Szövetségben a vállalkozásokért együttműködésről, melynek eredményeképpen a Kormány ugyanannyi összeggel támogatja a kamarát, mint amennyi a tagdíjakból befolyik a kamarához. Ez országos szinten 4,6 milliárd forintot jelent. Bihall Tamás emellett elmondta, hogy folyamatosan programokat, workshopokat, fórumokat és a vállalkozások számára hasznos rendezvényeket szerveznek idén. Mezőkövesden két időpontban lesz ilyen alkalom a közeljövőben. Az előadások témája az üzleti ötletek, valamint üzleti-online marketing lesz. Az elnök emellett ismertette, hogy kiemelt témaként foglalkozik a kamara a munkaerőpiac, az oktatás és a cégek finanszírozásának kérdésével. Zárásként a TOP100-ról és a tavaly átadott elismerésekről is beszélt.

Az országos gazdasági helyzetről Tállai András, miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője beszélt a fórumon. Tállai András kitért a nemzetközi politikára, a háborúra és azok hatásaira, az uniós viszonyokra, majd a belpolitikáról beszélt. A miniszterhelyettes 2023-ból több pozitív eseményt, momentumot emelt ki: a pápa magyarországi látogatását, Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjait, a magyar labdarúgó válogatott Európa Bajnokságba való kijutását, Szoboszlai Dominik Liverpoolba igazolt, ez a magyar labdarúgás nagy sikere. Hozzátette, hogy két, korábban Mezőkövesden futballozó játékos, Szalai Attila és Budu Zivzivadze is részt vehet az Európa Bajnokságon.

A miniszterhelyettes mindemellett az infláció alakulásáról is beszélt.

Pozitív eredmény, hogy sikeresen vívtuk meg az inflációval szembeni harcunkat, 2023 január 1-jén 25,7% volt, a jelenlegi infláció pedig 3,7%. Ez nagyon nagy gazdasági eredmény, még akkor is, ha az árak sajnos maradnak és megnehezítik az életünket. Az, hogy kimondtuk, hogy letörjük az inflációt, bátor vállalás volt. Az, hogy ma az infláció 5% alatt van, az óriás sikere a kormányzat teljesítményének" – emelte ki Tállai András.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy Mezőkövesden a vállalkozások működnek, fejlődnek. Hozzátette, hogy a térségben a leghangsúlyosabb kérdés, hogy mi lesz a bükkábrányi bánya sorsa, lesz-e rá megoldás, hogy megmaradjon az uniós előírások ellenére.

Az eseményt a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola növendékei zenés-énekes betétekkel színesítették. A műsorban Suha Ferenc dobon, Reszegi Gergő gitáron, a szerző Gyufkó Róbert vibrafonon és tanáruk, Cz. Tóth János zongorán több darabbal is fellépett. Elhangzott tőlük Mozart Török indulója, valamint Michael Jackson egy száma is, illetve Gyufkó Róbert saját, Életem című szerzeménye. Mozer Zsófia az Ezer színnel száll a szél című dalt énekelte el, míg Mozer Attila előadásában István, a király című rockoperából egy összeállítást hallgathatott meg a közönség.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és Mezőkövesd Város Önkormányzata által szervezett ünnepséget március 27-én rendezték meg a Rendezvényközpontban.

hmzs

Kapcsolódó hírek