Ugrás a tartalomhoz

Hazaszeretet, szabadság, bátorság

Mezőkövesd hírei

Fotó: Lázár Endre

Dr. Fekete Zoltán polgármester mondta az ünnepi beszédet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából szervezett városi megemlékezésen.

Az ünnepség az 1848-as Emlékműnél kezdődött, ahol elsőként a Mit jelent számomra március 15-e? című szónokverseny győztese, Vasas Ádám, a Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum tanulója mondta el beszédét.

A fiatal szónok kiemelte, hogy az évek alatt folyamatosan formálódott benne, hogy mit is jelent számára március 15-e. Hozzátette, hogy akkor került hozzá legközelebb Petőfi és a márciusi hősök szellemisége, amikor az iskolai műsorban ő alakította Petőfit. Ekkor érintette meg az a türelmetlenség, az az izgalom, az a remény, ami valószínűleg a márciusi ifjakat is egykor.

– Ők, annak a napnak a forradalmárjai, alig voltak idősebbek, mint mi, de először a magyar történelem során, ez a maroknyi fiatal azt mondta, nem várhatunk tovább tétlenül a változásra. Nem vártak csodára, isteni beavatkozásra, a szerencse forgandóságára, nem hittek ellenérdekeltek józan belátásában, hanem főszerepet osztottak maguknak, amihez találtak lelkes közönséget is és nem maradt el a tapsvihar sem – emelte ki Vasas Ádám, aki beszédében a történteket előkészítő személyekre, eseményekre is kitért. Hozzátette, hogy Széchenyi, Kölcsey, Kossuth, Deák gondolatait, programját a fiatalok tettre váltották.

A szónokverseny győztesének gondolatai után Mezőkövesd Város Önkormányzata nevében Tállai András miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, dr. Fekete Zoltán polgármester és dr. Jakab Orsolya jegyző, valamint a város intézményeinek, egyesületeinek, pártjainak, civil szervezeteinek és cégeinek képviselői helyzeték el a megemlékezés virágait az 1848-as Emlékműnél. A koszorúzás alatt térzenét adott  Pro Urbe-díjas Mezőkövesd Város Fúvószenekara, melyet a Pro Urbe-díjas Panyi Zoltán vezényelt.

A megemlékezés ezt követően a Közösségi Házban folytatódott, ahol elsőként településünk polgármestere, dr. Fekete Zoltán mondta el ünnepi beszédét, melynek gondolatait a jól ismert Nemzeti Dal soraira fűzte fel. A városvezető kiemelte, hogy 1848-ban a magyar fiatalok, bár tudták, hogy külföldről nem kaphatnak segítséget, egyedül maradtak, mégis küzdöttek a szabadságért. Hozzátette, hogy erőt merítve a múltunkból, erős jövőt kell építeni. Dr. Fekete Zoltán hangsúlyozta, hogy ma is választani kell rabság és szabadság között, és ahogy 1848-ban, úgy ma is harcolnunk kell a függetlenségünkért, szabadságunkért, de most nem fegyverrel, hanem tettekkel, összefogással.

– Nemzetünk évezredes történelme végig a szabadság kivívásáról és annak megtartásáról szól. Már 907-ben, Európa akkori legerősebb hadserege kiirtásunkra indult. De Pozsony mellett a szabadságot védő magyarok szétverték és hazavarták őket. Évszázadok alatt hányszor tört ránk a német, a tatár, a török, majd a Habsburg, aztán a szovjet, de megtörni sosem tudtak. Milliók és milliók áldozták életüket a szabadságért, még ha úgy tűnt néha, hogy el is buktak, de sosem tört meg a magyar gerinc – emelte ki városunk vezetője.

Dr. Fekete Zoltán beszédében kitért arra is, hogy az 1848-as hősök példáját követve most, a jelenben nekünk is össze kell fogni, harcolni függetlenségükért, szabadságunkért, meg kell tartanunk identitásunkat, hogy békés Magyarországot hagyjunk hátra utódainknak, hogy a jövő nemzedéke büszke legyen ránk, ma élő elődeikre.

A polgármester ünnepi gondolatai után a Miskolci SZC Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum 8. B, 9. B és 9. F osztályos tanulói és a Mezőkövesdi Óvodai-Bölcsőde és Élelmezési Központ Rügyecske Tagóvoda gyermekei mutatták be „Utat mutat a bátorságod, a fény, itt, Európa közepén” című zenés-táncos műsorukat. A látványos előadás során táncos, énekes, prózai jelenetek középpontjában a hazaszeretet, a hősiesség, a bátorság, az összetartás állt. A műsort Sándor Dalma, a mezőkövesdi Szent László gimnázium tanára állította be, a koreográfiát Juhász László tanította be.

hmzs

Kapcsolódó hírek