Ugrás a tartalomhoz

Szerb tréner a kispadon

Mezőkövesd hírei

Milan Milanovics irányítja a Mezőkövesd Zsóry FC csapatát vezetőedzőként.

A 61 éves tréner játékosként megfordult egyebek mellett az egyaránt szerb Partizan Belgrade, az FK Cukaricki, a Radnicki Nis csapataiban, valamint több német együttesben is futballozott, játszott például az FC Augsburg, az EFC Stahl és az FC Gütersloh gárdájában.

– Szélső poszton játszottam, gyors voltam és jó lövőerővel rendelkeztem, ezek voltak az erősségeim. Jugoszláviában nevelkedtem a Partizan Belgrade akadémiáján, majd a Jugoszláv élvonalban is játszottam, ezt követően Németországban légióskodtam, majd a karrierem végén Feröerre igazoltam – mondta a szakember.

EDZŐ | Milanovics a moldáv FC Sheriff Tiraspol csapatánál asszisztensedzőként és vezetőedzőként is dolgozott. Emellett vezetőedzőként megfordult például az egyaránt szerb FK Hajduk Kula, Novi Pazar, az FK Rad és az FK Zemun csapatainál, de dolgozott az örmény Alashkert FC, a kazah Irtysh Pavlodar és a szintén kazah Tobol gárdájánál. A szerb trénernek utóbbi együttessel kapcsolatban magyar vonatkozása is van, ugyanis a Tobol 2022 nyarán a Ferencvárossal találkozott a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A szakember legutóbb Szerbiában, az FK Radnik Surdulica csapatánál dolgozott. A tréner a legtöbb mérkőzésen az FK Rad csapatát irányította, ahol két ciklusban összesen 92 találkozón ült a kispadon, az FK Zemun együttesét 68 mérkőzésen vezette.

– Ugyan nem irányítottam a két szerb nagy csapatot, a Partizant és a Crvena Zvezdát, viszont azoknál a kis költségvetésű szerb kluboknál, ahol edzősködtem, a lehetőségekhez képest jól szerepeltünk, stabil középcsapatok voltunk. Ezekre az eredményekre büszke vagyok. Az Alaskertnél és a Tobolnál 3. helyen végeztünk, ami szép eredmény volt, hiszen patinás klubokkal sikerült elérni.  Az Irtysh Pavlodarral, amíg én voltam az edző a képzeletbeli dobogó negyedik helyén álltunk a megszerezhető pontok alapján.  A Sheriff Tiraspol esetében is egy komoly klubot irányíthattam és Örményországban, Kazahsztánban, valamint Moldovában is játszottunk nemzetközi kupamérkőzéseket – emelte ki Milanovics.

MEGKERESÉS | A szakembert néhány nappal a kinevezése előtt keresték meg Mezőkövesdről.

– Miután a mezőkövesdi klub felvette velem a kapcsolatot, minden nagyon gyorsan, mindössze két-három nap alatt történt. Általában akkor vált edzőt egy csapat, ha baj van. Nekem nagyon tetszett a projekt, amit felvázoltak a klub vezetői, nagy kihívásnak tartom – mondta a szerb tréner, aki hozzátette, szeretné, ha a csapat minél előbb átvenné és elsajátítaná az elképzeléseit és ennek megfelelően játszana majd a pályán. Elmondta, a klubban nagyon jók a feltételek, minden adott az eredményes munkához. Hangsúlyozta, az is pozitív a számára, hogy egy Európai Uniós országban lehet edző, ez plusz motivációt jelent.

KLUB | A szakember kiemelte, hogy az első benyomásai nagyon pozitívak a klubról, az infrastruktúráról.

– Azzal kezdeném, hogy már láttam a stadiont és nagyon tetszik, egy kompakt, szép új létesítmény. Az edzőközpont pedig nagyon jól felszerelt, az edzőpályák nagyon jó minőségűek, minden adva van az eredményes munkához – tette hozzá a vezetőedző.

CÉLOK | Milan Milanovics a célokról elmondta, hogy az első és legfontosabb, hogy a csapat bennmaradjon az első osztályban, utána majd meglátják a további célokat. A szakember kiemelte, hogy olyan stílust szeretne kialakítani, amivel eredményes lehet a csapat.

– Természetesen van egy elképzelésem arról, hogy milyen játékot játsszon a csapat. Előre nem szeretnék semmit mondani, mert ehhez először is meg kell ismernem a játékosokat és a bajnokságot. Miután megismertem őket, a saját stílusomra alkalmas csapatot szeretnék kialakítani, remélem, hogy ebből már a hétvégén látszódni fog valami – fejezte ki reményét a tréner.

A szakember a szakmai stábról elmondta, hogy nagy valószínűséggel nem lesz benne változás, a klub korábbi segítőivel fog együtt dolgozni.

MAGYAR BAJNOKSÁG | Milan Milanovics számára nem ismeretlen a magyar bajnokság.

– A Ferencváros eredményeit figyelemmel kísértem, játszottak például a Crvena Zvezda ellen is, az Újpestet pedig a játékosok és a szerb Nebojsa Vignjevic vezetőedző miatt követtem. Emellett a magyar bajnokságot és a magyar válogatott szereplését is figyelemmel kísértem, ugyanakkor nem mondhatom azt, hogy a teljes magyar bajnokságot ismerem. Elkezdtem a Mezőkövesd legutóbbi mérkőzéseit is nézni, a színvonalról van egy kialakult képem, de azért idő kell ahhoz, hogy mindent megismerjek és jobban lássam, hogy a bajnokságban milyen képességű játékosok és csapatok szerepelnek – mondta a vezetőedző.

KISVÁRDA | A tréner fontos mérkőzésen debütál a Mezőkövesd kispadján, hiszen a csapat a közvetlen rivális Kisvárdát látja vendégül.

– Tisztában vagyok vele, hogy a Kisvárda mögöttünk van a tabellán, sok légiós szerepel a csapatukban és nagyon fontos mérkőzés vár ránk. Ennél jobban azonban nem szeretnék az ellenfelünkre összpontosítani, nekünk saját magunkkal kell foglalkoznunk, mert nagyon kevés időnk van a szombati mérkőzésig. A csapatot szeretném mentálisan, fizikailag és taktikailag is felrázni és felkészíteni, jobb állapotba szeretném hozni, mert erre lesz csak időnk.

A Kisvárda Master Good elleni OTP Bank Liga mérkőzés február 17-én, szombaton 15.30-kor kezdődik majd a Városi Stadionban.

B. K.

Kapcsolódó hírek