Ugrás a tartalomhoz

Testület: egészségügy, gyermekvédelem, tervek

Mezőkövesd hírei

Az V. felnőtt háziorvosi körzet betegellátásáról, a helyi gyermekvédelmi feladatok értékeléséről, az önkormányzat ez évi közbeszerzési tervéről, valamint a víziközmű rekonstrukciós tervről, a zeneiskola új nevéről is döntött a képviselő-testület az április 3-án megtartott ülésén.

Dr. Fekete Zoltán polgármesteri tájékoztatójában elsőként a városüzemeltetési feladatokról számolt be. Kiemelte, hogy a Mezőkövesdi VG Nonprofit Zrt. folyamatosan végzi a játszótéri eszközök karbantartását, cseréjét, javítását, valamint a fedett autóbuszvárók felújítását is.

A polgármester elmondta, hogy folyamatban van a játszótér építése a Szőlő és Ribizli utcák sarkán. Jelenleg a játszóeszközök és a kerítés telepítése zajlik a munkaterületen, illetve megkezdődött az ütéscsillapító gumitalaj kialakítása is.

Dr. Fekete Zoltán tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy nincs alapja annak a híresztelésnek, miszerint a Petőfi utca játszóteret telkesítenék, a játszótér megmarad a gyerekeknek, sőt fejlesztik is majd, új játszóeszközöket helyeznek el a területen.

A polgármester ezt követően kitért a pályázatokra is. Bejelentette, hogy az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című felhívásra benyújtott pályázaton 3.199.942.000 forint támogatást nyert az önkormányzat a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő teljes energetikai felújítására, illetve a korábban nyertes turisztikai pályázathoz szükséges energia biztosítására. Összesen több mint 4 milliárd forintból újul meg a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, melynek területén egy több medencéből álló új fürdőkomplexum jön létre.

A Közösségi Ház energetikai felújítása és a színházterem emeleti székcseréinek megvalósítása ütemterv szerint zajlik. A pályázat keretében a nézőtéri erkély padlóburkolatának felújítása már megtörtént, illetve a nézőtéri székek cseréje folyamatban van. Az említett korszerűsítésekkel párhuzamosan a teljes épületkomplexumban villamos hálózat felújítási munkálatok is zajlanak. Várhatóan ez év június közepéig elkészül a beruházás.

A városvezető kiemelte, hogy pályázatot nyújtottak be a „Tisztítsuk meg az országot!” hulladékfelszámolási program II. ütemére, melynek keretében összesen 11 helyszínen illegálisan lerakott lakossági vegyes és inert hulladék elszállításának, illetve a frekventált helyeken térfigyelő kamera kiépítésének támogatására pályáztak. Nyertes pályázat esetén a megvalósítás, azaz a hulladékok elszállítása 2024. április 22-én kezdődik meg, a projekt zárása 2024. szeptember 30. A pályázat során igényelt támogatás teljes összege bruttó 25.902.310 Ft, amelyből az ingatlanvédelmi rendszer (térfigyelő kamera) költsége bruttó 5.626.684 Ft.

Ezt követően az elmúlt időszak fontosabb programjairól, eseményeiről ejtett szót dr. Fekete Zoltán. Tájékoztatójában beszélt a Közösségi terek fejlesztése Mezőkövesden, Egerlövőn, Mezőkeresztesen és Hejőpapin című pályázat nyitórendezvényéről, a Matyó Nagymama Klub márciusi összejöveteléről, a nőnapi köszöntésről, a március 15-ei városi ünnepségről, a temetőben található ’48-as honvéd hősök sírjainak rendbetételéről, koszorúzásáról, a Vadak ura című előadásról, a Zsóry Liget Rendezvényközpontban megnyitott „Fedezd fel Matyóföldet – Matyó örökség” témájú kiállításról, a Városi Keresztútról, a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület szemétszedési akciójáról, valamint a Matyó Húsvétról.

Dr. Fekete Zoltán beszámolt a város Környezetvédelmi Programjának kidolgozása kapcsán tartott egyeztetésekről, valamint ismertette, hogy január 28-tól új elnöke van a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesületnek Varga Lajos személyében. A polgármester jó egészséget, sok sikert kívánt az új vezetőnek.

Tájékoztatójában elmondta, hogy a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. elnyerte a Látópont címet, emellett gratulált a nemzeti ünnepünk alkalmából állami kitüntetetteknek: dr. Varga László, r. ezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője a Magyar Arany Érdemkereszt Katonai Tagozata kitüntetést vehette át, Kovács Szabolcs, bútorfestő, Népművészet Mestere a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben, Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület alapító tagja, tiszteletbeli elnöke pedig a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata elismerésben részesült.

DÖNTÉSEK | Az önkormányzat még 2013-ban alapította meg „A magyar nyelvért” emlékdíjat. A díj adományozásáról szóló rendeletet felülvizsgálták és a testület döntése értelmében a kézdivásárhelyi diákok részére a magyar nyelv ápolásáért járó díj összegét az eddigi 100.000 forintról 200.000 forintra emelték.

A képviselők megtárgyalták és egyöntetűen megszavazták a helyi gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló, az elmúlt évet bemutató átfogó értékelést. A beszámoló összefoglalja egyebek mellett Mezőkövesd demográfiai adatait, az önkormányzat által biztosított pénzbeli és természetbeni ellátásokat, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat. Mezőkövesd lakosságának 18,18%-a, 2897 fő 18 év alatti lakos. Az önkormányzat 2023-ban pénzbeli és természetbeni ellátásokra 17.911.000 forintot fordított. A gyermekétkeztetésben részesülők közül 424 gyermek térítésmentesen, 157 gyermek 50%-kos kedvezménnyel vehette igénybe az intézményi étkezést. Nyilvántartott veszélyeztetett kiskorúak száma Mezőkövesden 2023 évben 171 fő volt, akik közül a legtöbben környezeti (értve itt a lakó és családi környezet) és magatartási veszélyeztetettség miatt voltak nyilvántartva.

Harmadik napirendi pontként fogadta el a testület a Mezőkövesdi Óvoda-Bölcsőde és Élelmezési Központ alapitó okiratának módosítását, melyre az óvodai dolgozók köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban történő foglalkoztatása miatt volt szükség.

A városatyák döntöttek a betegellátás biztosításáról az V. számú felnőtt háziorvosi körzetben. Dr. Tóth József felmondta a betegellátásra vonatkozó feladatellátási szerződését, a felmondási idő március 31-vel lejárt. A meghozott határozat értelmében 2024. április 1-jétől – mindaddig, amíg a praxisjog megszerzésére jogosult új orvos nem jelentkezik – helyettesítéssel biztosítják a betegek ellátását a körzetben. A feladatot három háziorvos, dr. Kozma Richárd, dr. Gál Gergely és dr. Kriston Dávid vállalta el. Április 1-jétől az V. felnőtt háziorvosi körzetben hétfőnként 15 és 17 óra között, szerdánként 13.30 és 15.30 óra között dr. Kozma Richárd, keddenként 13 és 15 óra között dr. Kriston Dávid, csütörtökön 12 és 14 óra között, pénteken 8 és 10 óra között dr. Gál Gergely látja el a betegeket a megszokott helyszínen, a Városi Rendelőintézetben.

A képviselők támogatták és megszavazták, hogy az önkormányzat adja be igényét a települési önkormányzatok 2024. évi rendkívüli támogatására.

A városatyák véleményezték a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola névmódosítását. A testület támogatta a névváltoztatást azzal, hogy az intézmény új neve: Béres János Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola legyen.

A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta Mezőkövesd Város Önkormányzatának 2024. évi közbeszerzési tervét, mely jelenleg kilenc, közbeszerzési kötelezettséggel járó beruházást tartalmaz. Így például szerepel benne a színházteremhez kapcsolódó székek beszerzése, a Fenntartható közlekedésfejlesztés – tervezési, valamint kivitelezési feladatai, Egészségház építése, iparterület fejlesztése a 20 hektáros területen.

A grémium elfogadta az ez évi víziközmű rekonstrukciós tervet. 2024-ben a tervezett ivóvíz közmű korszerűsítésére, felújítására 157.760.000 forint, a szennyvíz közmű fejlesztésére pedig 90.686.000 forint összeget biztosít az önkormányzat.

Mezőkövesd Város Önkormányzata a település működtetésével összefüggő feladatai egy részét a tulajdonában lévő Mezőkövesdi VG Nonprofit Zrt. közreműködésével látja el. A feladatok végrehajtását, lebonyolítását minden esetben szerződések szabályozzák. Ezen szerződések 2023. december végén lejártak, ezért felülvizsgálták azokat, szükség szerint módosították, illetve újra megkötötték a 2024. december 31-ig szóló szerződéseket.

INGATLANOK | A nyílt ülés utolsó napirendjeként önkormányzati ingatlanok hasznosításáról határoztak a városatyák. Döntésük értelmében egy éves szerződést kötnek az Illyés Gyula u. 8. szám alatti 5-ös számmal jelölt garázs esetében. A Városi Rendelőintézet ingatlanának területén található épületek önálló helyrajzi számokat kapnak. Mivel a rendelőintézetet korábban társasházasították, ezért a társasház alapító okiratába is átvezetik a módosításokat. Zárásként pedig a 331 j. elkerülő út területrendezését is megszavazták, miszerint az út által keresztezett önkormányzati utakat ingyenes tulajdonba adja az önkormányzat a Magyar Közútnak. Az átírási és földmérői tevékenység költségeit a Magyar Közút finanszírozza.

A váratyák zárt ülésen döntöttek öt fiatal pár lakáscélú támogatásáról, a Szavazatszámláló Bizottságok tagjainak megválasztásáról, valamint a Mátyás király út – Laktanya közötti kerékpárút szakasz tervezőjének kiválasztásáról.

hmzs

Kapcsolódó hírek