Ugrás a tartalomhoz

FELHÍVÁS a kutyasétáltatás szabályainak alkalmazására

Mezőkövesd hírei

Az utóbbi időben egyre többen sétáltatják szabálytalanul az utcán, a város közterületein, valamint a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban kutyájukat.

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010.(II.26.) Korm. rendelet pontosan szabályozza a kutyasétáltatás módját. A rendelet kimondja, hogy közterületen ebet csak pórázon lehet vezetni, sétáltatni. Séta közben biztosítani kell, hogy a kutya sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.

A szabálysértési törvény és Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2007. (III.29.) ÖK. Számú rendelete szabályozza a kutyatartást és kutyasétáltatást. A rendelet kimondja, hogy a tulajdonos köteles ebét úgy tartani, hogy az ne zavarja a környezetében élők nyugalmát és életvitelét, ne veszélyeztesse mások testi épségét és egészségét, valamint ne szennyezze környezetét. Az állati ürülék eltávolításáról az állat gazdája (sétáltató, tulajdonos) köteles gondoskodni!

Az a személy, aki felügyelete alatt álló kutyát közterületen,  – értve ezalatt a Kavicsos-tó és Szabadidőpark területét is – elenged, kóborolni hagy, vagy a  Kavicsos tóban úsztat, szabálysértést követ el.

A szabálysértés miatt a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szab ki, vagy feljelentést tesz az illetékes hatósághoz.

A közterület-felügyelők fokozottan fogják ellenőrizni, hogy a kutyatulajdonosok betartják-e a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályokat!!!

Dr. Jakab Orsolya
                                    jegyző

Kapcsolódó hírek