Ugrás a tartalomhoz

Változás a közbeszerzéshez kapcsolódó kifizetés szabályaiban

Mezőkövesd hírei

2011. július 15. napjától ismét hatályba lépett azon mentesség, miszerint a 200.000 forint feletti közbeszerzésekhez kapcsolódó kifizetések esetén nem jelent akadályt a 2008. szeptember 30-át követően keletkezett köztartozás.

 Így a fővállalkozó a 200.000,- Ft-ot meghaladó kifizetésnél akkor is kiegyenlítheti az alvállalkozó számláját visszatartási kötelezettség nélkül, ha az olyan 30 napnál nem régebbi nemleges együttes adóigazolást mutat be, amelyen 2008. szeptember 30-át követően keletkezett tartozás szerepel. Ebben az esetben a kifizetőt egyetemleges felelősség nem terheli.

Amennyiben az alvállalkozó által bemutatott általános együttes adóigazoláson 2008. szeptember 30-át megelőzően keletkezett tartozás szerepel, a kifizető a tartozást meghaladó összeget fizetheti ki az alvállalkozója részére. Az állami adóhatóság az ilyen köztartozást tartalmazó adóigazolás kiállításával egyidejűleg intézkedik a követelés lefoglalásáról, erről értesíti az adóst és a kifizetőt is. Ha a fővállalkozó elmulasztja a visszatartást, a kifizetés erejéig felel az alvállalkozót terhelő köztartozásért.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Kapcsolódó hírek