Ugrás a tartalomhoz

Közelebb került a polgárokhoz az áldozatsegítés

Mezőkövesd hírei

2017. január 1-jétől az igazságügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos egyes feladat- és hatáskörök megváltoztak. Ez érinti az áldozatsegítés témakörét is.

 

Az áldozatsegítéssel és a jogi segítségnyújtással kapcsolatos igazságügyi igazgatási, illetve közigazgatási hatósági ügyekben első fokon áldozatsegítő szolgálatként, illetve jogi segítségnyújtó szolgálatként a járási hivatal, másodfokon a fővárosi és megyei kormányhivatal jár el.

A fővárosi és megyei kormányhivatal gyakorolja az áldozatsegítési, valamint a jogi segítségnyújtási eljárásban a visszatérítendő tartozás elengedésével vagy mérséklésével összefüggő méltányossági jogkört.

Az állami kárenyhítéssel kapcsolatban támogató hatóságként a járási hivatal jár el. A támogató hatósági eljárásra az a járási hivatal illetékes, amelynél a kárenyhítés iránti kérelmet az áldozat először benyújtotta, illetve – az áldozat kérése esetén – amelyik lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes.

Az áldozatsegítési szolgáltatás iránti kérelmet az a járási hivatal bírálja el, amelyiknél a kérelmet az áldozat először benyújtotta. Ha az áldozat kéri, ügyét a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatalhoz kell áttenni. Ha az áldozatnak a támogatást vissza kell térítenie, erre az a járási hivatal kötelezi, amelyik a támogatást engedélyezte.

A téma aktualitását adja az is, hogy az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatinak chartáját. Ez a nap azóta a kontinens számos országában – így Magyarországon is – a bűncselekmények áldozatainak napja.

Hazánkban a civil szervezetek mellett, az állami intézmények közül a megyei kormányhivatalokra, járási hivatalokra és a rendőrségre helyeződött az áldozatvédelmi tevékenység súlypontja. A feladatok végrehajtása érdekében a megyei rendőr-főkapitányságon és a városi kapitányságokon áldozatvédelmi referensek kijelölésére kerül sor.

Amennyiben a bűncselekmények sértettjeinek tanácsra, segítségre van szükségre, forduljon bizalommal a megyei rendőr-főkapitányságon illetve a rendőrkapitányságokon dolgozó áldozatvédelmi referensekhez, a járási hivatalok kijelölt ügyintézőihez, vagy hívja az ingyenes áldozatsegítő vonalat!
 

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDőR-FőKAPITÁNYSÁG
BűNÜGYI IGAZGATÓSÁG
BűNMEGELőZÉSI OSZTÁLY
3501 Miskolc, Zsolcai kapu 32. Pf.: 161
(46) 514-500/23-27, fax: 27-37

Kapcsolódó hírek