Ugrás a tartalomhoz

Előzzük meg a trükkös lopásokat!

Mezőkövesd hírei

A trükkös lopások elkövetési módszerére jellemző, hogy az elkövető valamilyen ürüggyel bekéredzkedik a lakásba, elvonja a házigazda figyelmét (pl. kér egy pohár vizet), illetve valamilyen módon megpróbálja eltávolítani a szobából. E rövid idő alatt összeszedi az értékeket, majd sietősen távozik. Szomjúság, nyugdíj-kiegészítés, segély folyósítása, nyeremények átadása, rokonnal megbeszélt adásvétel, illetve kölcsön, stb.

 

Széles a rossz szándékú emberek repertoárja, akik ilyen és ehhez hasonló történetekkel akarnak gyanútlan áldozataik lakásába bejutni, hogy aztán bizalmukba férkőzve és figyelmüket elterelve értékeket lopjanak el tőlük. 

Az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet:
– Első és legfontosabb szempont, hogy ne engedjenek be idegent a lakásba! 
 Ha valaki hivatalos személynek, önkormányzati és állami cégek munkatársainak, Elektromos Művek, Vízművek, gázszolgáltató alkalmazottjának adja ki magát, mindig győződjenek meg róla, hogy valóban az-e, akinek mondja magát (kérjék el igazolványát, telefonon érdeklődjenek az adott szervezetnél, hogy valóban az ő alkalmazottjuk járja-e a házakat)! 
 A közszolgáltatók sem díjbeszedést, sem visszautalást nem rendeznek készpénzben, azt átutalással rendezik! Szakembereik nagyon ritkán keresik fel a fogyasztókat, akkor is rendszerint előre értesítik ügyfeleiket az ellenőrzésről. A szolgáltatók szakemberei minden esetben igazolvány bemutatásával igazolják magukat.
 Alkalmi munkával lehetőleg ne idegeneket bízzanak meg (pl. favágás, hóseprés, kerti munkák)! 
 Ne vegyék elő megtakarított pénzüket idegenek jelenlétében, mert kifigyelhetik, hogy hol tartják, és valamilyen trükkel eltulajdoníthatják Önöktől! Lehetőség szerint ne tartsák egy helyen a megtakarított pénzt, hanem kisebb összegeket helyezzenek el a lakás különböző részein! 
 Javasoljuk, hogy nagyobb összegű készpénzüket eleve ne otthon tárolják, hanem valamely pénzintézetben helyezzék el! 
 Fizikai támadás esetén saját életük, testi épségük megóvása érdekében lehetőleg ne tanúsítsanak ellenállást, inkább teljesítsék a támadó követeléseit, hiszen ezzel saját életüket menthetik meg! 

Az álrendőrt hogyan ismerjük fel:
A hivatalos minőségben eljáró rendőrök esetében a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányság ügyelete tud felvilágosítást adni, hogy valóban szükséges-e a hivatkozott rendőri intézkedés. 
Az intézkedő - civil ruhás - rendőr saját maga igazolására rendőrigazolványt köteles felmutatni, amely mellett mindig van egy 5 jegyű számot tartalmazó rendőrségi emblémát magába foglaló jelvény is. A jelvény egyedi sorszámozású, az alapján állapítható meg a rendőr kiléte és ezt kérés esetén az intézkedő rendőrnek az állampolgár tudomására kell hoznia.
Az álrendőrök ellenben mindig a pénzre utaznak. Tolakodóan, fenyegetően lépnek fel. A felmutatott jelvényükön csak a „Police” felirat szerepel. 
A legfontosabb, amit tudni kell, hogy amennyiben a rendőr lefoglal vagy átvesz valamit, arról  minden esetben hivatalos jegyzőkönyvet ír (Jegyzőkönyv Lefoglalásról) és a jegyzőkönyv egy példányát a helyszínen hagyja. 

Mit tegyen amennyiben baj érte? 
  értesítse azonnal a rendőrséget, a bárhonnan ingyenesen hívható 107-es számon, illetőleg a 112-es általános segélyhívó vonalon 
 közben, ha módja nyílik rá, figyelje meg a sietősen távozó autót (rendszám, szín, típus) és a „segítők” személyleírását, hogy tudjon érdemleges információt adni a hatóságnak    
 a lakókörnyezetében megjelenő gyanús idegen személyekre és járművekre is figyeljen, mert ezzel segíthet az esetleg bajba került szomszédjának. 

Figyelem! 
Kellő óvatossággal, és bizalmatlansággal megelőzhető a trükkös lopás! 
 
Mezőkövesdi Rendőrkapitányság

Kapcsolódó hírek